A Zserbó sütemény – mely dióból, baracklekvárból és csokoládéból áll – Gerbaud Emil svájci cukrász nevéhez fűződik. 1884-ben jött Budapestre Kugler Henrik meghívására és a Vörösmarty téri cukrászdában kezdett dolgozni, melyet akkor még Gizella térnek hívtak. 2 évvel később a cukrászdát és a kávézót egy csokoládégyárral bővítette.
Tartós sütemény, általában ünnepeken készítjük el.
A tészta hozzávalói:
– 75 dkg liszt
– 30 dkg vaj
– 20 gramm élesztő langyos tejbe áztatva
– 3 tojássárga
– 2 evőkanál cukor
– csipet só
A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd három részre osztjuk.
A töltelék hozzávalói:
– sárgabarack lekvár
– 500 gramm darált dió
– 350 gramm cukor
– vanília, reszelt citromhéj
Kinyújtjuk a lapokat és megkenjük sárgabaracklekvárral és megszórjuk a dióval, melyet korábban összekevertük a cukorral, vaníliával és a reszelt citromhéjjal.
Az utolsó lapot megszúrjuk egy villával.
180 fokon megsütjük.
Mikor kihűlt a tészta gőzfürdőn felolvasztjuk a csokoládét és ráöntjük a süteményre.
Kommentek