Kávé és Csokoládé

Zserbó (Gerbeaud)

A Zserbó sütemény – mely dióból, baracklekvárból és csokoládéból áll – Gerbaud Emil svájci cukrász nevéhez fűződik. 1884-ben jött Budapestre Kugler Henrik meghívására és a Vörösmarty téri cukrászdában kezdett dolgozni, melyet akkor még Gizella térnek hívtak. 2 évvel később a cukrászdát és a  kávézót egy csokoládégyárral bővítette.

Tartós sütemény, általában ünnepeken készítjük el.

A tészta hozzávalói:

– 75 dkg liszt

– 30 dkg vaj

– 20 gramm élesztő langyos tejbe áztatva

– 3 tojássárga

– 2 evőkanál cukor

– csipet só

A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd három részre osztjuk.

A töltelék hozzávalói:

– sárgabarack lekvár

– 500 gramm darált dió

– 350 gramm cukor

– vanília, reszelt citromhéj

Kinyújtjuk a lapokat és megkenjük sárgabaracklekvárral és megszórjuk a dióval, melyet korábban összekevertük a cukorral, vaníliával és a reszelt citromhéjjal.

Az utolsó lapot megszúrjuk egy villával.

180 fokon megsütjük.

Mikor kihűlt a tészta gőzfürdőn felolvasztjuk a csokoládét és ráöntjük a süteményre.

 

 

_MG_22580

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!