Kávé és Csokoládé

Sütőtök pite – Pumpkin pie

Ezt a sütőtök pitét általában Amerikában és Kanadában készítik, többnyire Hálaadás napján (Thanksgiving) és Karácsonykor. Minden évben amikor a sütőtöknek szezonja van készítek belőle salátákat, leveseket és édességeket.A bejegyzés alján összegyűjtöttem néhány sütőtökös receptet.  Hozzávalók az omlós tésztához: – 22,5 dkg liszt– 15 dkg vaj– 3 evőkanál víz– 2 dkg porcukor A töltelékhez: – 60… Tovább »

Fehértói halászcsárda, Szeged

Viszonylag éhesen egy hosszabb utazás után álltunk meg enni a Fehértói halászcsárdában. A hely légköre elsőre megragadott. A falakon kiállított tárgyak, a díszítésül szolgáló szárított paprika füzérek, a kukoricák és a bográcsok igazán kellemes hangulatot kölcsönöztek a helynek. Nagyon tetszett a torony is, amelyre fel lehetett mászni,  a gyerekek meg is nézték, míg vártuk az… Tovább »

Gyömbéres- csokoládés sütemény

Cambridgeben a piacon kóstoltunk egy csípős gyömbéres süteményt, ami nagyon ízlett nekünk. A Házias Konyha nevű blogon találtam valami hasonlót és ki is próbáltam némi változtatással. Én nem margarint használtam, hanem vajat, cukorból pedig jóval kevesebbet tettem, őrölt gyömbér helyett pedig frisset reszeltem a tésztába.  Hozzávalók: – 20 dkg mazsola– 13- 15 dkg cukor– reszelt… Tovább »

Temesfő, Weidenthal

Néhány héttel ezelőtt pár napot Temesfőn töltöttünk. A falu a Bánságban található a Szemenik- hegységben Resicabányától 1 óra autóútra, Krassó – Szörény megyében. A falut németek lakták korábban, akiket 1827 – 1828- ban telepítettek ide, de 1991-re elköltöztek Németországba. A helység mai neve Brebu nou. A falu katolikus templomát a 19. század végén építették. Egy… Tovább »

Meggyes lepény egy régi recept nyomán

Néhány héttel ezelőtt készült ez a meggyes lepény. A recept a már korábban említett kézzel írott nagyon régi családi szakácskönyvből való. Mindenkinek ízlett, szerintem többször el fogom készíteni.  Hozzávalók: – 20 dkg vaj– 6 tojás– 25 dkg cukor– 1 citrom reszelt héja– 20 dkg liszt– fél kg kimagozott meggy– 5 dkg darált mandula ízlés szerint… Tovább »

Csokoládés banánkenyér teljes kiőrlésű lisztből

Most először sütöttem banánkenyeret. A receptet egy angol gasztroblogon találtam, amire azért esett a választásom, mert teljes kiőrlésű lisztet használ. Volt itthon érett banán, úgyhogy ki is próbáltam. Ritkán fordul elő velem, hogy nem változtatok semmit a megadott recepten, ezúttal nem volt mit. Általában a cukrot szoktam csökkenteni, de itt úgy gondoltam nem annyira sok…. Tovább »

Kókuszos sütemény – gluténmentes

Ennek a süteménynek az az előnye, hogy elkészíthetjük gluténmentesen is, emiatt a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A másik pedig, hogy rengeteg tojásfehérje kell bele, emiatt praktikus megsütni, mikor gyűlnek a hűtőben a fehérjék. A recept eredeti formában egy paleo recept, én azonban változtattam rajta, de a bejegyzés alján megírom az eredeti változatot is, hátha valakit… Tovább »

Rozmaringos- babéros trüffel

<!–[if !mso]><![endif]–> Bármennyire is furcsa, de ez a babéros rozmaringos csokoládé nagyon jó. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a különleges csokoládékat és elég vállalkozó szellemű ahhoz, hogy kipróbálja. Ez a recept a Heston Blumenthal at home című könyvben jelent meg, azt nem tudom, hogy magyarul kiadták-e ezt a kötet.  Mivel ez egy különleges csokoládé kínálhatjuk vendégeinknek… Tovább »

Házi túrós pite

Ennek a süteménynek a története csak annyi, hogy Aradon jártunk, ahol nagyon finom túrós pitével kínáltak minket. Elkértük a receptjét és itthon mi is elkészítettük. Finom, nagyon hamar elfogy, nehéz mértékkel enni belőle. A tészta hozzávalói: – 20 dkg liszt– 12,5 dkg vaj– 1 tojás sárgája– 1 evőkanál cukor– 1/2 tasak sütőpor–  pici só– 1… Tovább »

Krémes, mandulás csokoládétorta liszt nélkül, gluténmentes

Először is ezt a receptet Citromhabnak köszönhetem, az ő blogján leltem rá erre a csodás tortára. A recept itt olvasható. Köszönöm szépen! Két dolgot változtattam rajta, először is egy kicsit csökkentettem a cukrot, másodszor pedig dió helyett mandulát használtam. Ezen a napon vártuk Gabnai Csabát és családját vacsorára, aki a békéscsabai Brill Bisztró tulajdonosa. Erre… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!