Kávé és Csokoládé

Zserbó (Gerbeaud)

A Zserbó sütemény – mely dióból, baracklekvárból és csokoládéból áll – Gerbaud Emil svájci cukrász nevéhez fűződik. 1884-ben jött Budapestre Kugler Henrik meghívására és a Vörösmarty téri cukrászdában kezdett dolgozni, melyet akkor még Gizella térnek hívtak. 2 évvel később a cukrászdát és a  kávézót egy csokoládégyárral bővítette. Tartós sütemény, általában ünnepeken készítjük el. A tészta… Tovább »

Almás- mákos sütemény

Egy olasz nyelvű gasztroblogon bukkantam rá egészen véletlenül erre a receptre. Én már kétszer elkészítettem, de másodszor több dolgot is változtattam az eredeti recepten és szerintem így sokkal jobb lett. Természetesen az átalakított verziót osztom meg. Növeltem az almát és a mákot, emellett csökkentettem a cukrot.       Hozzávalók:   – 3 közepes tojás… Tovább »

Diós puszedli

Vannak sütemények melyeket minden évben elkészítünk az adventi időszakban. Ez az egyik közülük. Egy régi családi recept egy nagyon régi kézzel írott szakácskönyvből. Ezúttal az eredeti formájában adom meg a receptet, nem változtatok rajta semmit. Hozzávalók: – 250 gramm darált dió – 250 gramm cukor – 2 egész tojás – 1 púpos evőkanál liszt –… Tovább »

Cukkinis csokoládés sütemény liszt nélkül

Kaptunk néhány francia gasztro újságot ajándékba és az egyik lapban találtam ezt a cukkinis csokis süteményt. Már régóta szerettem volna kipróbálni, mert sütőtökös és céklás édességet gyakran készítek, de valahogy a cukkini eddig kimaradt. A végeredmény meggyőzött, finom lett és krémes, könnyed, biztosan máskor is el fogom készíteni. Nem kell hozzá liszt sem emiatt a… Tovább »

Almás- csokis- sütőtökös torta

Keresgéltem sütőtökös recepteket és egy olasz nyelvű oldalon rábukkantam erre a süteményre. Több helyen változtattam rajta, de az ötlet onnan származik. Csökkentettem a cukrot, nem használtam zselatint és a csokoládés réteget is másképpen készítettem el. Az eredeti receptben a csokiban is van zselatin, én nem tettem.     Hozzávalók: – 15 dkg sütőtök püré –… Tovább »

Szicíliai pisztáciás sütemény

Írtam egy másik bejegyzésemben, hogy kaptam egy szicíliai szakácskönyvet. Ezúttal is abból a kötetből hoztam egy süteményt. A pisztácia a szicíliai konyha alapköve, számos édesség alapja. A leghíresebb szicíliai pisztácia ültetvény  Bronte- ban van, mely az Etna környékén található. Az itteni pisztáciát zöld aranynak is nevezik, aromája különleges, színe smaragdzöld.  Innen kerül ki Olaszország pisztácia… Tovább »

Körtés – csokoládés sütemény

Volt itthon néhány darab körte, amit már fel kellett használni és arra gondoltam akkor lehetne belőle egy csokoládés körtés sütemény. Egy kicsi keresgélés után rábukkantam egy német oldalon erre  a receptre és nagyon megtetszett. Nem csalódtam, nagyon jó lett. Érdemes kipróbálni.     Hozzávalók: – 60 dkg körte – 3 darab körte – 3 evőkanál… Tovább »

Brisolona di ricotta

Ez a bejegyzés nem kapcsolódik szorosan az úti leírásokhoz, csak annyiban, hogy nyaralás közben találtam erre a receptre egy helyi lapban. A desszert Mantova város emblematikus süteménye, de egész Észak – Itáliában elterjedt. Sokféleképpen készítik, gyakran kukoricaliszttel, az a közös bennük, hogy mindig kerül mandula a tetejére, esetleg fenyőmag vagy mogyoró. Gyümölcsökkel, túróval, Nutellával vagy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!