Kávé és Csokoládé

Szilvás gombóc

Tisztában vagyok vele, hogy ez az az étel, melyet már gyermekkorunkban megtanulunk elkészíteni édesanyánktól vagy nagymamánktól. Hát velem nem így történt. Több mint 30 év telt el, hogy megfőzzem életem első szilvás gombócát. Gondoltam jobb később, mint soha, és lelkesen kezdtem hozzá. A receptet egy kedves barátnőmtől kölcsönöztem, aki sárgabarackkal töltötte meg a gombócot. Felkeltette az érdeklődésemet, mert teljes kiőrlésű lisztet is használt a tésztához.


Hozzávalók:

– 1, 2 kiló főtt, áttört krumpli
– 400 gramm liszt (100 gramm teljes kiőrlésű és 300 gramm búzaliszt)
– 1 tojás
– 1 evőkanál olaj
– 1 evőkanál dara
– só

Elkészítés:

A krumplit hajában megfőzzük, majd még forrón meghámozzuk. Egy krumplitörőn átnyomjuk, majd hagyjuk kihűlni.

Felteszünk egy fazék vizet forrni.

Egy gyúródeszkára teszem a krumplit, rászórom a kétféle lisztet, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Sót is teszek hozzá, de csak keveset, hogy a tészta ne legyen sótlan.

Amikor ezzel készen vagyok téglalap alakúra nyújtom és négyzeteket vágok belőle.

A szilvát megmossuk, majd óvatosan kimagozzuk. A közepébe tettem egy kevés cukrot és fahéjat.

Ezután megformázzuk a gombócokat. Mikor forr a víz, akkor belerakjuk és megfőzzük. Amikor feljöttek a fazék tetejére még hagyjuk egy kicsit, majd kimerjük.

Közben elkészítjük a morzsát is. Zsemlemorzsát összekeverünk cukorral és vajon serpenyőben enyhén megpirítjuk. Vigyázni kell nagyon, mert könnyen megég. Mikor elvesszük a tűzről még egy kicsit tovább pirul.

 Ebből a mennyiségből körülbelül 20- 24 gombóc lesz, a szilva méretétől is függ természetesen.

A recept eredeti változata Dana blogján található.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    A zsemlemorzsát mindig külön kell megpiritani, majd ha kihült, akkor a cukrot hozzáadni

  2. Szabó Rita says:

    Ideje nekem is nekiállni újra a szilvásgombócnak! Volt már egy sikertelen próbálkozásom, kb tíz évvel ezelőtt, mikor az anyósom és az ő nagynénje tanítottak szilvásgombócot készíteni. Pöre néni anno szakács volt, és már kézre érezte az adagokat. Azt mondta nekem: 'Nem minden krumpli egyforma, némelyik lágyabb, némelyik szilárdabb. Annyi lisztet tegyél hozzá amennyit felvesz.' No, a friss


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!