Tokaj Magyarország egyik legfontosabb borvidéke. Alkonyi László így ír róla a Vigyázz, kész, rajt: Bor! című könyvében. :
“Van egy borvidékünk, ami- nekünk, magyaroknak- minden borok felett kell álljon: Tokaj- Hegyalja. Ez a borvidék több, mint egy a sok közül. Némi pátosszal úgy fogalmazhatnék: Tokaj sorskérdés. Hegyalja ezer szállal kötődik Erdélyhez, amivel a fénykorban egy politikai egységet alkotott. Nemcsak Erdély legnagyobb fejedelmei bírtak jelentős szőlőket Hegyalján, hanem az egyszerű nép körében is szoros volt a kapcsolat.: szükség esetén hol innen menekültek Erdélybe, hol onnan ide Hegyaljára, s Gyulafehérvár hangja mindig közelebbről szólt, mint Bécsé.”
Szombaton Tokajban voltunk. Először meglátogattuk az Oroszlános Borvendéglőt Tállyán, ahonnan elégedetten távoztunk. Azután találkoztunk Alkonyi Lászlóval és családjával Mádon. Nagyon magával ragadott a gyönyörű otthon és a csodálatos kert a racka juhokkal. Felesége egy nagyon finom almás- túrós süteménnyel kínált minket, ezt fogom most elkészíteni némi változtatással, mindenesetre ez inspirált engem.
Ezután beszéltünk telefonon Bárdos Saroltával, aki éppen a hagyományos két havonta megtartandó táncházba igyekezett a családjával. Picit elcsodálkoztam rajta, hogy egy ilyen nagyszerű esemény miért nem a faluházban vagy kulturházban van megtartva, ehelyett egy dohos, rossz állapotú házban. Ennek ellenére torokszorító volt a hangulat, a zenészek és a táncosok nagyszerűek voltak.
Most jöjjön a recept!
Túrós gyümölcsös sütemény
Hozzávalók:
– 500 g túró
– 2 nagyobb alma apró darabokra vágva
– 2 körte szintén apróra
– 6 evőkanál búzadara – Ha gluténmentesen akarjuk elkészíteni, akkor a dara helyett lehet rizspelyhet őrölni, ugyanolyan lesz mint a búzadara.
– 3 tojás szétválasztva
– 65 g vaj
– 100 g nádcukor
– csipet só
– 1 marék mazsola
– 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A túrót villával megnyomkodjuk majd összekeverjük a tojássárgával, a vajjal, darával, cukorral, mazsolával és a sütőporral. A tojásfehérjéket felverjük, majd a legvégén óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe. Mielőtt belekeverjük óvatosan hozzátesszük a feldarabolt gyümölcsöket is.
200 fokon sütöm fél órát, míg szép aranybarna lesz a teteje.
Anita! Te káprázatos vagy, Téged tanítani kellene az iskolákban, minden héten. Nagyon büszke vagyok Rád most és mindig. Gabi<br />
Istenien finom imádom a túros sütit. Nagyon szép helyen voltatok.<br />Mrita