Kávé és Csokoládé

Nyári gyümölcstorta ropogós tésztával

A vasárnapi ebédhez készítettem ezt a gyümölcstortát. Délelőtt a piacról sikerül szerezni néhány szép gyümölcsöt, így találtam ki, hogy akkor készüljön el ez a torta. Igazi nyári desszert, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók a tésztához:

– 250 gramm liszt

– 1 tojás

– 150 gramm vaj szobahőmérsékletű

– 80 gramm porcukor

– 30 gramm őrölt mandula

– fél vaníliarúd kikaparva

– 1 csipet só

A krémhez:

– 5 dl tej

– 4 tojássárga

– 100 gramm cukor

– 3 teáskanál kukoricakeményítő

– 1 vaníliarúd kikapart belseje

A tetejére:

– 1 banán

– 4 őszibarack

– egy kisebb doboz málna

– áfonya és tőzegáfonya

Természetesen olyan gyümölcsöt teszünk rá, amilyet szeretünk, én ezeket tettem a tetejére.

Elkészítés:

A lisztet egy tálba vagy egy fa, esetleg márvány munkalapra szitáljuk és megsózzuk. Feldaraboljuk a vajat és a kezünkkel jól belemorzsoljuk a lisztbe, míg morzsás állagú nem lesz.

A vaníliát összekeverjük a mandulával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a liszthez.

A közepére beletesszük az egy tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle.

Becsomagoljuk egy fóliába és a hűtőben pihentetjük 4 órát.

Ez az adag két gyümölcstorta forma kibélelésére elég. A másik felét nyugodtan fagyasszuk le és bármikor használjuk fel. Előtte való nap érdemes kivenni és áttenni a hűtőszekrénybe, hogy ott engedjen fel.

Pihentetés után a tésztát 3- 5 miliméter vastagságú kör formára nyújtjuk. A munkalapot, a sodrófát és a tésztát is meglisztezzük előtte. A tortaformát kivajazzuk, majd a sodrófára feltekerjük a tésztát és óvatosan átemeljük a formába.

Ha szeretnénk, hogy a tészta megtartsa a formáját, akkor ráteszünk egy sütőpapírt, körbe bevágdossuk és megrakjuk szárazbabbal.

180 fokon sütjük a tortát 20 percig, majd kivesszük a sütőből, levesszük róla a babot és sütjük még 7 percet, míg aranybarna nem lesz.

Én olyan tölteléket raktam a tortára, melyet nem szükséges megsütni, ha más tölteléket használtok, akkor ugyanígy kell eljárni, csak picit korábban vesszük ki a tésztát a sütőből, megrakjuk a töltelékkel és visszatesszük. Ha így sütjük a tésztát, akkor nem ázik el a tölteléktől.

Miközben sül a tészta el tudjuk készíteni a vaníliakrémet.

A tejet a vaníliával a tűzre teszem és felforrósítom. Ha van időnk, akkor lehet egy éjszakára betenni a hűtőbe, hogy jól átjárja a tejet a vanília. Ha nincs időnk egy fél órát, órát akkor is érdemes állni hagyni.

A tojásokat a cukorral és a keményítővel jól kikeverjük. A tejet óvatosan ráöntjük, majd visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Miután a krém lehűlt megkenjük vele a tortát. Amíg hűl érdemes fóliával betakarni, úgy nem képződik bőr rajta.

Ha szeretjük a bolti vaníliás pudingot, természetesen azt is rátehetjük a tortára, én ezt a vaníliakrémet tettem rá.

A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, felvágjuk és a tortára helyezzük. Díszíthetjük porcukorral is.

Néhány órára betehetjük a hűtőszekrénybe, szerintem hidegen finomabb.


Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Petra says:

    Nagyon guszta. A gyümölcsök a tetején gyönyörűek. :)))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!