Kávé és Csokoládé

Focaccia pugliese – Focaccia Puglia tartományból

A héten vendégeket vártunk és a felnőtteknek készült csípős, indiai étel, ezért gyorsan ki kellett a gyerekek számára is találni valamit. Végül ezt választottam. Hamar elkészült a tészta, majd a 2 órás kelés közben volt idő a sütemény sütésre is.:)
A receptet egy olasz internetes oldalon találtam. Annyi változás történt benne, hogy nem dolgoztam bele a tésztájába csak 30 ml olajat, míg a recept 50 ml-t javasol. Természetesen ki lehet úgy is próbálni.

Hozzávalók:

– 400 gramm liszt
– 200 gramm krumpli
– 1 kisebb darab friss élesztő
– 100 gramm koktél paradicsom
– 30 ml olívaolaj
– 50 gramm fekete olajbogyó
– 1 púpos teás kanál só
– 200 ml langyos víz
– oregánó vagy bazsalikom

Elkészítés:

Megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk és összetörjük egy villával vagy krumplinyomóval.
Félretesszük kihűlni, langyosan már lehet vele dolgozni.

Az élesztőt 1 dl vízbe belekeverem egy kicsi kanál cukorral és felfuttatom. Az élesztő csak pár gramm. Egy 50 grammos darab sarkát törtem le.

A lisztet egy nagyobb tálba teszem és a közepére helyezem a krumplit, majd megsózom. Ezután ráöntöm az élesztős vizet is, mindet.

Ezután meggyúrjuk a tésztát. Én kézzel is gyúrtam és a mixer csavaros részével is. 🙂 Közben felvett még 1 dl langyos vizet. Az eredeti recept nem adta meg, hogy mennyi vízben futtatja fel az élesztőt és azt sem, hogy mennyit ad hozzá gyúrás közben. Tehát az én tésztámba 2 dl víz került.

Egy labdát formáztam belőle és letakarva, száraz, meleg helyen kelesztettem 2 órán keresztül. Én a fűtőtest közelébe helyeztem el a tálat.

Amikor szépen megkelt a tészta átgyúrjuk még egyszer és hozzáadunk 30 ml olívaolajat, majd kör alakúvá nyújtjuk. Ráhelyezzük a paradicsomokat és az olajbogyókat. Jól megszórjuk oregánóval. Én száraz fűszert használtam, de friss fűszerrel sokkal jobb természetesen.

A sütőt 200 fokra állítjuk, közben a tésztát hagyjuk még 30 percet kelni.

Én fél óráig sütöttem, de azért érdemes figyelni. Mikor szép a színe biztosan készen van. Gyerekeknek sütöttem és nagyon szerették.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!