Kávé és Csokoládé

Le fritole- Velencei fánk

A farsang időszakában háromszor sütöttem fánkot. Tegnap kipróbáltam a velencei fánkot, melyet a karnevál idején sok helyen árulnak. Több mint 10 éve voltam a velencei karneválon, de akkor nem figyeltem fel a fánkokra. Emlékszem, hogy egy kellemes vendéglőben ettünk pizzát, majd egy remek kávét ittunk. A pizzára már nem emlékszem. Akkoriban számomra az olasz konyha a pizzából és a Tiramisùból állt. Ma már persze ha elmennék Velencébe, akkor nem pizzát ennék vagy nem csak azt. 🙂

Hozzávalók egy kisebb adaghoz:

– 200 gramm liszt
– 200 ml tej
– 1 tojás
– 15 gramm friss élesztő
– 25 ml grappa – rumot is tehetünk bele. Nekünk még volt itthon egy kevés.
– 75 gramm mazsola
– 50 gramm fenyőmag
– reszelt citrom- és narancshéj
– 25 gramm vaj
– fél vaníliarúd kikapart magja

Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és jól elkeverjük. Hagyjuk felfutni.
A lisztbe belerakom vaníliamagokat, az élesztős tejet, a maradék tejet, a tojást, az olvasztott vajat és a grappát. Egy mixer segítségével tésztát gyúrok. Én most nem változtatok semmit az eredeti recepten, de azt hozzátenném, hogy így egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni. Nyugodtan adjunk még hozzá lisztet. A végén belekeverjük a mazsolát, a fenyőmagokat, a narancs- és a citromhéjat.

Ezután egy erősen lisztezett fadeszkára a kanál segítségével halmokat rakunk és hagyjuk kelni 2- 3 órát.
Ha lehet, akkor takarjuk le egy konyharuhával.

Mikor megkeltek a fánkok, akkor forró olajban kisütjük. Figyelni kell, mert hamar készen vannak. Én mielőtt bedobtam volna őket az olajba még formáztam rajtuk egy kicsit, hogy labdaformák legyenek.

Egy szalvétára tettem lecsöpögni, majd melegen fahéjas porcukorral tálaltam. 

A receptet itt találtam:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!