Nagyon szeretem a medvehagymát. Ilyenkor tavasszal többször is hozok a piacról. Szoktam készíteni levest, főzeléket és pogácsát. Ezúttal levest főztem. A többi a jövő hétre marad.
Itt ennél a receptnél a medvehagyma nagy részét félretesszük, mert a főzés által sokat veszít az ízéből, aromájából. Érdemes kipróbálni, nagyon jó szerintem.
Hozzávalók:
– 100 gramm medvehagyma
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 1 liter alaplé (csirke- vagy zöldséglé) Ha nincsen alaplevünk, akkor vízzel öntsük fel. Természetesen alaplével finomabb.
– 200 ml tejszín
– citromlé
– 100 ml száraz fehérbor- elhagyható
– olívaolaj
– só, bors
Elkészítés:
A medvehagymát megtisztítjuk, letépkedjük a szárát és feldaraboljuk. Egy botmixerrel bő olívaolajjal összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
A hagymát feldaraboljuk és olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a medvehagymát, majd a bort.
Felöntjük vízzel vagy az alaplével és addig főzzük míg koncentráltabb lesz. (Csökken a folyadék és intenzívebb lesz az íze.)
Egy botmixerrel összetörjük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A végén hozzákeverjük a tejszínt is.
Forrón tálaljuk és hozzáadunk a félretett olívaolajos medvehagymából ízlés szerint.
A receptet egy német receptgyűjtő oldalon találtam.
Nagyon fini kis recept, egy kicsit másként készítettem(mivel allergiás vagyok a tejszínre így natúr joghurt + keményítő kombóval sűrítettem, így citromot sem tettem bele, mert a joghurt kicsit savanykás). Kellemes ebéd lett :)<br />Köszi.