Keresgéltem sütőtökös recepteket és egy olasz nyelvű oldalon rábukkantam erre a süteményre. Több helyen változtattam rajta, de az ötlet onnan származik. Csökkentettem a cukrot, nem használtam zselatint és a csokoládés réteget is másképpen készítettem el. Az eredeti receptben a csokiban is van zselatin, én nem tettem.
Hozzávalók:
– 15 dkg sütőtök püré
– 8 dkg liszt
– 3 dkg burgonya keményítő
– 3 dkg darált mandula
– 4 tojás
– 10 dkg nyírfacukor – vagy bármilyen cukor, tetszés szerint
Az almás réteghez:
– 75 dkg alma
– fahéj ízlés szerint
– 1 kanál narancsvíz – én kókuszvizet használtam, de szerintem mehet hozzá sima víz is
– cukor – az eredeti receptben 10 dkg van, de én csak 2 lapos evőkanállal tettem, függ az almától is. Én édesebbet használtam
A csoki réteghez:
– 15 dkg csokoládé
– 1 evőkanál olaj
Elkészítési mód:
– Megsütöm a sütőtököt a sütőben, majd pürésítem.
– A tojásokat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a sütőtököt.
– A lisztet, a darált mandulát és a keményítőt összekeverem, majd rászórom a sütőtökös masszára. Egy mixer segítségével egyneművé dolgozom.
– Egy sütőpapírra teszem a tésztát és 180 fokon sütöm 30 percig.
Az almákat meghámozom, lereszelem és kicsi lángon egy lábosban felteszem párolódni. Megszórom fahéjjal és adok hozzá egy kevés vizet. Megcukrozom, de óvatosan, az alma édességétől függően. Az eredeti receptnél az almához sok cukrot adnak és lekvárt főznek belőle. Én ehelyett kevés cukorral megpárolom az almát és egy botmixerrel pürésítem. Miután kihűlt rákenjük a tortalapra.
A csokit megolvasztom vízfürdőn egy evőkanál olajjal és ráöntöm az alma rétegre.
Egy keveset állni hagyom, hogy megdermedjen a csokoládé és készen is van.
Kommentek