Írtam egy másik bejegyzésemben, hogy kaptam egy szicíliai szakácskönyvet. Ezúttal is abból a kötetből hoztam egy süteményt.
A pisztácia a szicíliai konyha alapköve, számos édesség alapja. A leghíresebb szicíliai pisztácia ültetvény Bronte- ban van, mely az Etna környékén található. Az itteni pisztáciát zöld aranynak is nevezik, aromája különleges, színe smaragdzöld. Innen kerül ki Olaszország pisztácia termésének 85 százaléka.
A sütemény eredeti neve: Pasticcini al pistacchio.
Hozzávalók:
100 gramm pisztácia egészben
100 gramm pisztácia ledarálva
75 gramm mandula
100 gramm vaj
100 gramm cukor – én nyírfacukrot használtam
125 gramm liszt
1 kiskanál rum
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a cukorral, a darált pisztáciával és a mandulával. Rászórjuk egy nyújtódeszkára, majd meghintjük rummal.
Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat, majd gyorsan összegyúrjuk és labdát formázunk belőle. Becsomagoljuk egy fóliába és a hűtőben pihentetjük egy órát.
Mikor lejárt az egy óra lisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszőleges formákra vágjuk. A tetejére rányomkodjuk az egészben hagyott pisztáciákat.
220 fokon sütjük 8 percig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: