Ez a bejegyzés nem kapcsolódik szorosan az úti leírásokhoz, csak annyiban, hogy nyaralás közben találtam erre a receptre egy helyi lapban. A desszert Mantova város emblematikus süteménye, de egész Észak – Itáliában elterjedt. Sokféleképpen készítik, gyakran kukoricaliszttel, az a közös bennük, hogy mindig kerül mandula a tetejére, esetleg fenyőmag vagy mogyoró. Gyümölcsökkel, túróval, Nutellával vagy csokoládéval töltik, számtalan recept létezik. Az én változatom túrós, csokoládés és kandírozott gyümölcsös.
Hozzávalók a tésztához:
– 400 gramm liszt
– 150 gramm cukor
– 150 gramm vaj
– 2 tojás
– 50 gramm reszelt csokoládé
– 3 evőkanál likőr
– 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
– 300 gramm tehéntúró vagy ricotta
– 150 gramm cukor
– 1 pohárka likőr ugyanabból amelyből tettünk a tésztába
– 100 gramm kandírozott gyümölcs és darabokra vágott csokoládé (összesen 100 gramm)
A sütemény tetejére mandula és fenyőmag.
Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a sütőport, a csokoládét és a cukrot. A hideg vajat belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt. Gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Egy gyümölcstortasütő formát kivajazunk és a tészta háromnegyed részét az aljára és a széleihez nyomkodjuk egyenletesen. Ezután belerakjuk a túrós tölteléket, majd a maradék tésztát ráreszeljük a tetejére.
180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Én az utolsó 10 percben szórtam rá a magokat, nehogy megégjenek.
Tálaláskor kínálhatunk mellé gyümölcsöt, vaníliafagylaltot, vaníliasodót vagy felvert tejszínhabot.