Kávé és Csokoládé

Brisolona di ricotta

Ez a bejegyzés nem kapcsolódik szorosan az úti leírásokhoz, csak annyiban, hogy nyaralás közben találtam erre a receptre egy helyi lapban. A desszert Mantova város emblematikus süteménye, de egész Észak – Itáliában elterjedt. Sokféleképpen készítik, gyakran kukoricaliszttel, az a közös bennük, hogy mindig kerül mandula a tetejére, esetleg fenyőmag vagy mogyoró. Gyümölcsökkel, túróval, Nutellával vagy csokoládéval töltik, számtalan recept létezik. Az én változatom túrós, csokoládés és kandírozott gyümölcsös.

 

DSCF9147

 

Hozzávalók a tésztához:

– 400 gramm liszt

– 150 gramm cukor

– 150 gramm vaj

– 2 tojás

– 50 gramm reszelt csokoládé

– 3 evőkanál likőr

– 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

– 300 gramm tehéntúró vagy ricotta

– 150 gramm cukor

– 1 pohárka likőr ugyanabból amelyből tettünk a tésztába

– 100 gramm kandírozott gyümölcs és darabokra vágott csokoládé (összesen 100 gramm)

A sütemény tetejére mandula és fenyőmag.

Elkészítés:

A lisztbe beleszórjuk a sütőport, a csokoládét és a cukrot. A hideg vajat belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt. Gyorsan tésztát gyúrunk belőle.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

Egy gyümölcstortasütő formát kivajazunk és a tészta háromnegyed részét az aljára és a széleihez nyomkodjuk egyenletesen. Ezután belerakjuk a túrós tölteléket, majd a maradék tésztát ráreszeljük a tetejére.

180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Én az utolsó 10 percben szórtam rá a magokat, nehogy megégjenek.

Tálaláskor kínálhatunk mellé gyümölcsöt, vaníliafagylaltot, vaníliasodót vagy felvert tejszínhabot.

 

DSCF9153

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!