Végre elkészítettem Gordon Ramsay gyömbéres tortáját. Egy kicsit változtattam rajta úgy, hogy több csokit használtam, mert folyósabb lett volna a krém. Az eredeti receptben 20 dkg csokoládé van, én pedig 22 dkg-ot használtam. Nem tűnik nagy különbségnek, de mégis számít a végén. A csokoládé mennyisége elég nagy, nekem maradt egy kevés. Esetleg formázhatunk belőle golyókat és kakaóba forgathatjuk. A tortaforma, amiben sütöttem 20 cm átmérőjű, pont akkora, amekkorát használt Ramsay is.
Hozzávalók a tésztához:
– 17,5 dkg cukor
– 3 tojás
– 17,5 dkg vaj
– 17, 5 dkg liszt
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 evőkanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
– 2 evőkanál tej
A csokoládékrémhez:
– 22 dkg étcsokoládé minimum 70 százalék kakaótartalommal
– 5 dkg vaj
– 3 dl tejszín
– 2 evőkanál golden szirup
A gyömbéres tejszínhabhoz:
– 3 dl tejszín
– reszelt friss gyömbér ízlés szerint
– 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A cukrot és a vajat kikeverjük egy mixerrel, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezután jöhet a vanília és a tej. A legvégén rászórjuk a sütőporos lisztet és elkeverjük.
Egy kisebb tortaformát megkenünk vajjal és kilisztezzük. Belerakjuk a torta masszát és egy spatulával elegyengetjük a tetejét.
180 fokon 45 percet sütjük.
Mikor elkészült hagyjuk kihűlni, majd egy vékony pengéjű késsel félbevágjuk.
A tejszínhabot a cukorral kemény habbá verjük, majd belereszeljük a friss gyömbért. Ezzel a habbal fogjuk megtölteni a tortánkat.
A csokoládét feldaraboljuk és a vajjal együtt egy nagyobb tálba tesszük. A gázon felforraljuk a tejszínt a golden sziruppal, majd forrón a csokoládéra öntjük és jól elkeverjük, míg a vaj és a csoki fel nem olvad.
A legvégén a csokoládét ráöntjük a tortára és tálalhatjuk is.
Jajj nekem! Azonnal kérek egy szeletet! 🙂