Ez a sütemény egy kicsit régebben készült, mikor feldolgoztam a maradék mézes kalácsot. A képen látszik, hogy sötét a torta alja, ez csak azért van, mert a mézeskalácsok között volt kakaós is. Egyszerű vajas keksszel vagy digestive keksszel is megsüthetjük.
A fehérjehabot készíthetitek máshogy is akár, ha van egy jól bevált receptetek. Én most az eredeti receptet írtam meg, de természetesen lehet variálni rajta. Szerintem akkor az igazi, ha kívül ropog, belül puha és fehér marad, na ez utóbbit nem könnyű elérni.
Hozzávalók:
A torta alapjához:
– 20 dkg vajas keksz
– 10 dkg vaj
A túrókrémhez:
– 25 dkg túró
– 4 dkg cukor
– fél csomag vaníliás puding por
– 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
– 2 tojássárga
– 1, 25 dl tejföl
– fél citrom kifacsart leve
– 1 tojásfehérje
Az almás- diós réteghez:
– 3 db alma lereszelve
– 2 evőkanál mazsola
– 3 evőkanál darált dió
– 1 teáskanál fahéj
A tojásfehérje réteghez:
– 5 evőkanál víz
– 12 dkg cukor
– 2 tojásfehérje
– 5 dkg porcukor
Elkészítés:
A kekszet morzsává daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük és egy tortaforma aljára nyomkodjuk egyenletesen. Én 24 cm átmérőjű tortaformát használtam.
A túrókrém hozzávalóit jól összekeverjük egy nagyobb tálban, egyedül a tojásfehérjét nem adjuk hozzá. A fehérjét felverjük és utoljára forgatjuk bele a krémbe.
A túrókrémet egyenletesen felvisszük a kekszalapra.
A diót, a reszelt almát, a fahéjt és a mazsolát összekeverjük, majd rátesszük a túrókrémre.
A sütőt 160 fokra melegítjük elő és ha van légkeverésünk, akkor azzal sütjük 15 percet.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd a vizet és a cukrot felforraljuk, közben folyamatosan keverjük és egy percig főzzük. Ezután a cukorszirupot óvatosan a tojásfehérje habhoz adjuk, szintén folyamatosan keverjük. Ráterítjük a tortára, majd visszarakjuk a sütőbe és még sütjük 10- 15 percig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: