Mogyorós csokoládé torta- Torta Gianduia

Ez a torta Olaszországból származik, Piemonte tartományból. Ez a terület Észak- Olaszországban található, Torino a székhelye. A Gianduia név a Giandoia szóból ered, ami egy tipikus piemonti öltözék. Ez lett a piemonti konyha szimbóluma. A Gianduia-ról szinte mindenkinek maga a krém jut eszébe, ami egy mogyorós csokoládés krém. Ennek a tortának valóban a mogyoró és a csokoládé az alapja. Különlegessé teszi, hogy nem kell lisztet használnunk hozzá, tehát lisztérzékenyek is ehetik.  

Hozzávalók:

– 25 dkg mogyoró

– 20 dkg vaj

– 20 dkg étcsokoládé

– 6 tojás szétválasztva

– 15 dkg cukor

– 3 evőkanál narancslé vagy mogyoró likőr

A tetejére:

– 15 dkg étcsokoládé

– mogyoró

Elkészítés:

A mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk majd ebből 20 dkg-ot ledarálunk és a maradék 5 dkg-ot pedig félretesszük. Ezt majd a torta tetejére fogjuk rászórni.

Egy tortaformát kivajazunk, a sütőt pedig beállítjuk 180 fokra. 

A vajat és a csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk. Ezután hozzákeverjük a darált mogyorót, majd félretesszük kihűlni.

A tojássárgákat a cukorral kikeverjük egészen addig míg krémes nem lesz, majd hozzáadjuk a csokoládés keverékhez.

Egy tiszta tálban a tojásfehérjéket is felverjük, majd hozzákeverjük óvatosan a tésztánkhoz.

Ezután belehelyezzük a tortaformába, majd sütjük 35- 40 percig.

Amikor letelt az idő kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni.

Közben vízfürdőn felolvasztjuk a csokoládét. Hozzáadhatunk egy evőkanál olívaolajat is.  Mikor kihűlt a torta tésztája akkor ráöntjük a csokoládét a tetejére és megszórjuk a darabossá tört mogyoróval.  

A kisfiam 6. születésnapjára készült
Tovább a blogra »