Ez a torta Olaszországból származik, Piemonte tartományból. Ez a terület Észak- Olaszországban található, Torino a székhelye. A Gianduia név a Giandoia szóból ered, ami egy tipikus piemonti öltözék. Ez lett a piemonti konyha szimbóluma. A Gianduia-ról szinte mindenkinek maga a krém jut eszébe, ami egy mogyorós csokoládés krém. Ennek a tortának valóban a mogyoró és a csokoládé az alapja. Különlegessé teszi, hogy nem kell lisztet használnunk hozzá, tehát lisztérzékenyek is ehetik.
Hozzávalók:
– 25 dkg mogyoró
– 20 dkg vaj
– 20 dkg étcsokoládé
– 6 tojás szétválasztva
– 15 dkg cukor
– 3 evőkanál narancslé vagy mogyoró likőr
A tetejére:
– 15 dkg étcsokoládé
– mogyoró
Elkészítés:
A mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk majd ebből 20 dkg-ot ledarálunk és a maradék 5 dkg-ot pedig félretesszük. Ezt majd a torta tetejére fogjuk rászórni.
Egy tortaformát kivajazunk, a sütőt pedig beállítjuk 180 fokra.
A vajat és a csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk. Ezután hozzákeverjük a darált mogyorót, majd félretesszük kihűlni.
A tojássárgákat a cukorral kikeverjük egészen addig míg krémes nem lesz, majd hozzáadjuk a csokoládés keverékhez.
Egy tiszta tálban a tojásfehérjéket is felverjük, majd hozzákeverjük óvatosan a tésztánkhoz.
Ezután belehelyezzük a tortaformába, majd sütjük 35- 40 percig.
Amikor letelt az idő kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni.
Közben vízfürdőn felolvasztjuk a csokoládét. Hozzáadhatunk egy evőkanál olívaolajat is. Mikor kihűlt a torta tésztája akkor ráöntjük a csokoládét a tetejére és megszórjuk a darabossá tört mogyoróval.
![]() |
A kisfiam 6. születésnapjára készült |
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: