Sikerült hozzájutnom a BBC GoodFood néhány indiai számához digitális formában. Az egyik lapban találtam ezt a salátát, amit feltétlen ki akartam próbálni. Nagyon egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető, ráadásul egy nappal korábban is megsüthetjük a tököt és megfőzhetjük a lencsét. Másnap már csak össze kell állítani a salátát és elkészíteni az öntetet hozzá, amely néhány percet vesz igénybe.
Nálunk ez volt a vasárnapi ebéd előétele. Megállapítottuk, hogy ezentúl gyakrabban fogjuk készíteni, mert igazán finom volt.
Hozzávalók:
– 1 kg sütőtök megsütve és felkockázva
– 10 dkg lencse al dente állagúra főzve
– 1 nagyobb marék friss rukkola
– 1 fej lila hagyma apróra vágva
– só, bors
– 1 evőkanál pirított fehér szezámmag
Az öntethez:
– 5 evőkanál olívaolaj
– 3 evőkanál balzsamecet
– 1 evőkanál szójaszósz
– 1 evőkanál méz
– 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
– chili lekarikázva ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk, a magját kikaparjuk egy evőkanállal és 200 fokos sütőben megsütjük.
Ne süssük nagyon puhára, mert nehéz lesz felkockázni a salátához.
Miután megsült a tök kockákra vágjuk és félretesszük.
A lencsét megfőzzük sós vízben. Itt is figyeljünk, hogy ne főzzük szét, érdemes félkeményre hagyni, finomabb is és jobban is mutat a salátán.
A hagymát apróra vágjuk. A rukkolát megmossuk, majd a szezámmagot óvatosan megpirítjuk egy serpenyőben zsiradék nélkül.
Elkészítjük az öntetet is. Összekeverjük a hozzávalókat alaposan és készen is van.
Egy tálkába tesszük a sütőtököt, a lencsét, a rukkolát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük az öntetet. Ha nem sütöttük túl puhára a tököt, akkor át is forgathatjuk óvatosan. Ha puha lett, akkor csak öntsük rá, nem érdemes összetörni, majd mindenki megteszi a saját tányérjában. 🙂 Megszórjuk szezámmaggal is és tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: