Gyömbéres- csokoládés sütemény

Cambridgeben a piacon kóstoltunk egy csípős gyömbéres süteményt, ami nagyon ízlett nekünk. A Házias Konyha nevű blogon találtam valami hasonlót és ki is próbáltam némi változtatással. Én nem margarint használtam, hanem vajat, cukorból pedig jóval kevesebbet tettem, őrölt gyömbér helyett pedig frisset reszeltem a tésztába.

 Hozzávalók:

– 20 dkg mazsola

– 13- 15 dkg cukor

– reszelt friss gyömbér ízlés szerint

– 12, 5 dkg vaj

– 25 dkg liszt

– 4 tojás

– 1 csomag sütőpor

– 25 dkg csokoládé minimum 75 százalékos kakaótartalommal

A glazúr hozzávalói:

– 15 dkg étcsokoládé

– 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A vajat jól összekeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután az apróra vágott csokoládét is belekeverjük. A gyömbért meghámozzuk és egy nagyobb darabot belereszelünk. Lehet bátran, szándékosan nem adok mennyiséget, ízlés szerint.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a masszához.

A legvégén belekeverjük a mazsolát is.

Egy tepsit kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel. A tésztát 180 fokon sütjük 30 percet minimum. Mivel minden sütő más ezért érdemes tűpróbát alkalmazni. Ha tiszta marad a tű, amit a süteménybe szúrtunk, akkor készen van.

A végén vízfürdőn felolvasztjuk a csokoládét és hozzáadjuk az olajat, majd a süteményre öntjük.

Tipp: ha szeretjük a csípős, gyömbéres süteményt, akkor lehet a mazsola adagot csökkenteni és helyette darabokra vágott friss gyömbért tenni. Én nem így készítettem, de ha megismételem ezt a süteményt, akkor biztosan kipróbálom.

Az eredeti recept ezen a linken érhető el. 

Tovább a blogra »