Most először sütöttem banánkenyeret. A receptet egy angol gasztroblogon találtam, amire azért esett a választásom, mert teljes kiőrlésű lisztet használ. Volt itthon érett banán, úgyhogy ki is próbáltam. Ritkán fordul elő velem, hogy nem változtatok semmit a megadott recepten, ezúttal nem volt mit. Általában a cukrot szoktam csökkenteni, de itt úgy gondoltam nem annyira sok. Természetesen használhatunk nyírfacukrot is, ha van otthon, nekem éppen elfogyott.
Hozzávalók:
– 2 nagyobb érett banán
– 1, 8 dl tej
– 0, 8 dl olaj
– 2 tojás
– 18 dkg teljes kiőrlésű liszt
– 12 dkg nádcukor
– csipet só
– 1 teáskanál instant kávé vagy 1 evőkanál kávé- elhagyható
– 4 dkg kakaópor
– 1 tábla csoki darabokra vágva
– 2 tk sütőpor
– vanília ízlés szerint
Elkészítés:
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
Egy kenyérsütő formát kivajazunk és megszórjuk liszttel.
A banánt egy botmixerrel pépesítjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet és a banánt is. Jól összekeverjük.
A száraz hozzávalókat beleöntjük egy másik tálba, a lisztet, a kakaót, a sütőport, a sót, a cukrot és az instant kávét. Összekeverjük alaposan, majd a banános keverékre szórjuk. A mixerrel közepes vagy alacsonyabb fokozaton egyneművé keverjük.
A végén hozzáadjuk a csokoládét is.
A masszát beletöltjük egy kenyérsütő formába és elegyengetjük a tetejét.
Körülbelül egy óráig sütjük és tűpróbával leellenőrizzük a tészta belsejét. Előfordulhat, hogy még további időre van szükség. Én porcukorral szórtam meg a tetejét.