Kávé és Csokoládé

Kókuszos sütemény – gluténmentes

Ennek a süteménynek az az előnye, hogy elkészíthetjük gluténmentesen is, emiatt a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A másik pedig, hogy rengeteg tojásfehérje kell bele, emiatt praktikus megsütni, mikor gyűlnek a hűtőben a fehérjék.

A recept eredeti formában egy paleo recept, én azonban változtattam rajta, de a bejegyzés alján megírom az eredeti változatot is, hátha valakit érdekel.

Hozzávalók:

– 9 tojásfehérje
– 20 dkg kókuszreszelék
– 5 evőkanál kókuszliszt vagy zabpehelyliszt – tehetünk bele sima lisztet is
– 10 dkg nyírfacukor vagy nádcukor
– szilvalekvár

A csokoládémázhoz:

– 15 dkg étcsokoládé
– 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket, a lisztet és a cukrot.

Egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot teszünk és belerakjuk a tésztát. Egy spatula segítségével kiegyenlítjük a tetejét.

180 fokon sütjük, míg színt kap a sütemény.

Miután kihűlt megfelezzük, az egyik lapot megkenjük szilvalekvárral, majd a másikat ráhelyezzük.

Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét, hozzáadom az olajat, majd a süteményre öntöm.


Az eredeti paleo változat:

A tésztába nem sima liszt kerül, hanem kókuszliszt vagy zabpehelyliszt. Szerintem használhatunk mandulalisztet is. A cukor természetesen nyírfacukor. A csokoládémáz hozzávalói: 5 dkg kókuszzsír, 2- 3 evőkanál kakaó és 2 evőkanál nyírfacukor.

A recept Oroszi Szilvia Paleolit sütemények című füzetében található.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!