Ennek a süteménynek a története csak annyi, hogy Aradon jártunk, ahol nagyon finom túrós pitével kínáltak minket. Elkértük a receptjét és itthon mi is elkészítettük. Finom, nagyon hamar elfogy, nehéz mértékkel enni belőle.
A tészta hozzávalói:
– 20 dkg liszt
– 12,5 dkg vaj
– 1 tojás sárgája
– 1 evőkanál cukor
– 1/2 tasak sütőpor
– pici só
– 1 evőkanál tejföl
– reszelt citromhéj
A lisztbe belemorzsoljuk a darabokra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a sót, végül a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután tésztát gyúrunk belőle. Pihentetni nem szükséges.
A töltelék:
– 4 tojás sárgája + még egy tojás sárgája a tetejére
– körülbelül 4- 5 evőkanál cukor – érdemes megkóstolni a tölteléket és ízlés szerint cukrozni
– reszelt citromhéj
– mazsola
– 1 tasak vaníliás pudingpor
– 1,2 – 1,5 kg túró
– 6 tojásfehérje
– ízlés szerint cukor és 6 evőkanál tejföl a tetejére
A túrót áttörjük, hogy krémes legyen. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót, a reszelt citromhéjat, a pudingport végül a mazsolát.
Felverjük a tojásfehérjéket, majd a túrókrémhez keverjük.
Egy tepsit kivajazunk, kinyújtjuk a tésztát és belerakjuk a tepsibe, úgy hogy 1 cm-es széleket hagyunk. Megszórjuk grízzel és rásimítjuk a tölteléket.
Egy tojássárgát felverünk cukorral, összekeverjük a tejföllel és rákenjük a túrókrémre.
(A tetejére már nem jön tészta.)
200 fokon sütjük, nem légkeveréssel. Akkor van készen mikor színt kap a teteje, kb egy óra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: