Krémes, mandulás csokoládétorta liszt nélkül, gluténmentes

Először is ezt a receptet Citromhabnak köszönhetem, az ő blogján leltem rá erre a csodás tortára. A recept itt olvasható. Köszönöm szépen! Két dolgot változtattam rajta, először is egy kicsit csökkentettem a cukrot, másodszor pedig dió helyett mandulát használtam. Ezen a napon vártuk Gabnai Csabát és családját vacsorára, aki a békéscsabai Brill Bisztró tulajdonosa. Erre az alkalomra sütöttem ezt a tortát, amit még biztosan meg fogok ismételni máskor is.

Hozzávalók:

– 350 gramm csokoládé

– 150 gramm vaj

– 170 gramm cukor

– 20 gramm kakaópor – még egy kevés a forma aljára

– 5 tojás

– 100 gramm darált mandula

– 1 csipet só

Egy tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, bekenjük vajjal és megszórjuk kakaóporral.

A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

A csokoládét, a vajat és a kakaóport vízfürdőn felolvasztjuk.

A tojást a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, majd beleforgatjuk egy habverővel a csokoládét.

Végül fakanállal az őrölt mandulát is beledolgozzuk.

A formába öntjük a tésztát és jól elegyengetjük. 45 perc alatt megsütjük. Nem kell tovább sütni, mert akkor nem marad krémes a belseje. A teteje “szárazra” sül és ha megszúrjuk egy tűvel, akkor látható, hogy a belseje lágy. Ekkor ki is vehetjük a tortát.

A tányéron még látszik néhány dolog, melyekről most nem írnék. Whiskey zselé és kétféle trüffel. A torta mellé még kínáltam erdei gyümölcsös mártást. Citromhab blogján olvasható egy recept erről a gyümölcsöntetről. Az én változatom fűszeresebb lett.

Annyit jegyeznék még meg a tortával kapcsolatban, hogy a 24 cm-es tortaforma egy picit nagy volt, én kisebb formába tenném legközelebb. 

Gabnai Csaba a Brill Bisztró tulajdonosa. A vendéglőt méltán tartják a vidék legjobb éttermének a balatonszemesi Kistücsök mellett. Bevallom őszintén, hogy nem jártam még az étteremben, de ezen változtatni fogok. Olvasnivaló az étteremről Dorozsmai Endre oldalán: itt és itt . Érdemes rákattintani.

Tovább a blogra »