Gyűjtjük a különböző szakácskönyveket és folyóiratokat, mégis kevés receptet készítünk belőlük. Most azonban kipróbáltuk ezt a lekvárt, mely a Magyar Konyha január- februári számában jelent meg. Szerintem a ma kapható újságok közül ez a legjobb. Nagyon szeretjük.
Saly Noémi receptje az alábbi lekvár. Ő hamis narancsdzsemnek nevezi. Én nem szeretném így hívni, inkább nevezem a valódi nevén. 🙂 A sárgarépa nagyon egészséges zöldség, a narancs és a gyömbér szintén. Én a gyerekeknek készítettem. Pirítós kenyérrel ették vagy palacsintát töltöttem vele.
Hozzávalók:
– 1 kg narancs
– 2 kg sárgarépa
– 3 db citrom
– friss gyömbér ízlés szerint
– 1, 5 kg cukor- ebből nyugodtan le lehet venni, mi nem használtunk ennyit
Elkészítés:
A citromot és a narancsot vékonyan meghámozzuk és a héját meleg vízbe áztatjuk 1 napig. Érdemes többször cserélni a vizet alatta.
A citromok levét kifacsarjuk. A narancsról levesszük a fehér réteget is, majd feldaraboljuk és leöntjük a citromlével. Ezután állni hagyjuk.
Másnap a répát megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd egy fazékban megfőzzük. (Saly Noémi szerint a répa rákellenes hatása jobban érvényesül, ha egészben főzzük meg.) Mikor megpuhult, akkor egy kevés főzőlével leturmixoljuk.
Közben az áztatott narancs – és citromhéjat felcsíkozzuk.
A cukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a répapürét és a feldarabolt narancsokat. Addig főzzük, míg a narancs szétesik.
A vége felé hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a citrom- és narancshéjat. Gyömbérből tehetünk bőven, mert nagyon egészséges, legfeljebb picit csípős lesz a lekvár. Ha gyerekeknek is készítjük, akkor se hagyjuk ki a gyömbért, csak tegyünk kevesebbet.
Forrón tiszta üvegekbe tesszük és dunsztoljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: