Krumplis fánk

A napokban készítettük ezt krumplis fánkot. Annyira jól sikerült, hogy gondoltam megosztom a receptet itt a blogon. Lehet porcukorral és lekvárral is enni, de nagyon finom sósan is. Régen itthon vadas mellé is felszolgálták köretként.

Hozzávalók:

– 30 dkg liszt

– 25 dkg főtt áttört burgonya

– 0,5 dkg só

– 2 tojássárgája

– 3 dkg élesztő

– 2 dl tejben kelesztve

– 1 kávéskanál cukor

– 3 dkg zsír

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd áttörjük.  Ezután hagyjuk kihűlni, csak langyosan dolgozzuk bele a tésztába.

Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral.

A lisztet a krumplival és a sóval összekeverjük.

Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, majd az élesztős tejet fokozatosan. Ha túl lágynak látjuk, akkor nem tesszük hozzá az egészet. Utoljára adjuk hozzá a zsírt, majd jól kidolgozzuk a tésztát.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Lisztezett deszkán betakarva egy órát kelesztjük.

Forró olajban kisütjük.



Tovább a blogra »