A napokban készítettük ezt krumplis fánkot. Annyira jól sikerült, hogy gondoltam megosztom a receptet itt a blogon. Lehet porcukorral és lekvárral is enni, de nagyon finom sósan is. Régen itthon vadas mellé is felszolgálták köretként.
Hozzávalók:
– 30 dkg liszt
– 25 dkg főtt áttört burgonya
– 0,5 dkg só
– 2 tojássárgája
– 3 dkg élesztő
– 2 dl tejben kelesztve
– 1 kávéskanál cukor
– 3 dkg zsír
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd áttörjük. Ezután hagyjuk kihűlni, csak langyosan dolgozzuk bele a tésztába.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral.
A lisztet a krumplival és a sóval összekeverjük.
Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, majd az élesztős tejet fokozatosan. Ha túl lágynak látjuk, akkor nem tesszük hozzá az egészet. Utoljára adjuk hozzá a zsírt, majd jól kidolgozzuk a tésztát.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Lisztezett deszkán betakarva egy órát kelesztjük.
Forró olajban kisütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: