Céklás- kávés csokoládé torta

Már régóta szerettem volna kipróbálni milyen a céklás csokitorta és ez a recept minden várakozásomat felülmúlta. Krémes volt, könnyed és nagyon ízletes. Biztosan máskor is el fogom készíteni. Most először kóstoltam a céklát édességben. A recept Nigel Slater- től származik, csak a cukrot csökkentettem, de azt jelentősen, minden mást változatlanul hagytam.





Hozzávalók:

– 20 dkg étcsokoládé

– 20 dkg vaj

– 25 dkg cékla

– 4 evőkanál forró kávé

– 13,5 dkg liszt

– 1 evőkanál sütőpor

– 3 evőkanál kakaó

– 5 tojás

– 15 dkg nyírfacukor vagy normál cukor

– 2 dl tejszín felverve egy kevés cukorral

Elkészítés:

A céklát vízben puhára főzzük úgy, hogy nem hámozzuk meg és nem vágjuk le a szárát, csak megtisztítjuk.

Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kikenjük vajjal.

Gőzfürdő felett felolvasztjuk a csokit, majd hozzáadjuk a kávét. Ne ijedjünk meg, mert meg fog változni az állaga. Ezután a szoba hőmérsékletű vajat feldaraboljuk és a csokihoz keverjük. Félretesszük hűlni.

A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat felverjük. Először ezt keverjük a csokihoz.

A céklát egy botmixerrel pürésítjük, majd a csokihoz keverjük.

A lisztet, a sütőport és a kakaót átszitáljuk egy tálba.

A tojásfehérjéket felverjük a cukorral, de úgy, hogy csak a végén adagoljuk hozzá apránként.

A habot egy spatulával belekeverjük a masszába, majd rászórjuk a kakaós lisztet és azt is eloszlatjuk jól a tésztában.

180 fokon sütjük körülbelül 40 percig. A teteje meg fog repedezni.

Kakóval leszórjuk és felvert tejszínhabbal tálaljuk.

Tovább a blogra »