Már régóta szerettem volna kipróbálni milyen a céklás csokitorta és ez a recept minden várakozásomat felülmúlta. Krémes volt, könnyed és nagyon ízletes. Biztosan máskor is el fogom készíteni. Most először kóstoltam a céklát édességben. A recept Nigel Slater- től származik, csak a cukrot csökkentettem, de azt jelentősen, minden mást változatlanul hagytam.
Hozzávalók:
– 20 dkg étcsokoládé
– 20 dkg vaj
– 25 dkg cékla
– 4 evőkanál forró kávé
– 13,5 dkg liszt
– 1 evőkanál sütőpor
– 3 evőkanál kakaó
– 5 tojás
– 15 dkg nyírfacukor vagy normál cukor
– 2 dl tejszín felverve egy kevés cukorral
Elkészítés:
A céklát vízben puhára főzzük úgy, hogy nem hámozzuk meg és nem vágjuk le a szárát, csak megtisztítjuk.
Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kikenjük vajjal.
Gőzfürdő felett felolvasztjuk a csokit, majd hozzáadjuk a kávét. Ne ijedjünk meg, mert meg fog változni az állaga. Ezután a szoba hőmérsékletű vajat feldaraboljuk és a csokihoz keverjük. Félretesszük hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat felverjük. Először ezt keverjük a csokihoz.
A céklát egy botmixerrel pürésítjük, majd a csokihoz keverjük.
A lisztet, a sütőport és a kakaót átszitáljuk egy tálba.
A tojásfehérjéket felverjük a cukorral, de úgy, hogy csak a végén adagoljuk hozzá apránként.
A habot egy spatulával belekeverjük a masszába, majd rászórjuk a kakaós lisztet és azt is eloszlatjuk jól a tésztában.
180 fokon sütjük körülbelül 40 percig. A teteje meg fog repedezni.
Kakóval leszórjuk és felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Szia! Köszönöm! Ez a játék érdekel. Ráadásul szeretem a Szicília nevű kávéját a Tchibo-nak. 🙂
csak nem lehet rossz ha már kávé is kell bele, a kávé pedig jó kedvre derít, és gyorsítja az információfeldolgozást 🙂 épp a kedvenc feketém iszom, <a href="http://redir.ec/tchibonyeremeny" rel="nofollow"> imádom </a>