Kávé és Csokoládé

Kávés panna cotta fehér csokoládéval és erdei gyümölcsös öntettel

Szeretem a panna cotta-t, mert egyszerű elkészíteni, szép és nagyon finom is. Sokféleképpen kipróbáltam már. Nem szeretem, ha túl kemény, szerintem akkor jó, ha krémes és kissé lágy. Emiatt nem szabad a zselatint túladagolni. Ez a recept eredeti formában Viveka Sandklef Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák főztjét című kötetében található. Az Alexandra kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben. A könyv nagyon tetszik nekem, több olyan receptet is tartalmaz, melyet ki fogok próbálni egyszer.
A szerző kávés panna cotta-ján kicsit változtattam. Tulajdonképpen az én jól bevált kávés receptemet használtam, a fehér csoki és a gyümölcsmártás viszont változatlan formában készült el.  

Hozzávalók:

– 400 ml tejszín
– 200 ml 3,5 százalékos zsírtartalmú tej
– 3 evőkanál instant kávé
– 3 evőkanál cukor- vagy 45 gramm cukor
– 15 gramm lapzselatin

– 160 gramm fehér csokoládé

Erdei gyümölcsös öntet:

– 200 gramm fagyasztott erdei gyümölcs
– 3 evőkanál porcukor
– fél zöldcitrom leve és reszelt héja
– 50 ml víz

Elkészítés:

A lapzselatint vízbe áztatjuk néhány percig.

A tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, majd belekeverjük a kávét.

Ezután lecsöpögtetjük a zselatint és alaposan elkeverjük a kávés tejszínben.

Megvárjuk míg langyos lesz. A formákat bevizezzük és beletöltjük a panna cotta-t.
A vizezés azt a célt szolgálja, hogy könnyebb legyen kivenni a  formából.

Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A gyümölcsös öntet elkészítése:

Ez előre is elkészülhet akár napokkal is.

Az 50 ml vizet a porcukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket és a zöldcitrom levét. Megszórhatjuk fahéjjal. Pár percig hagyjuk lassú tűzön, majd készen is van.  Egy zárható befőttes üvegben napokig tárolhatjuk a hűtőben.

Tálalás előtt vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit. 

Legvégül egy tányérra helyezzük a panna cotta-t, a tetejére teszünk a csokiból és mellé öntjük a gyümölcsös mártást.
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!