Szeretem a panna cotta-t, mert egyszerű elkészíteni, szép és nagyon finom is. Sokféleképpen kipróbáltam már. Nem szeretem, ha túl kemény, szerintem akkor jó, ha krémes és kissé lágy. Emiatt nem szabad a zselatint túladagolni. Ez a recept eredeti formában Viveka Sandklef Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák főztjét című kötetében található. Az Alexandra kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben. A könyv nagyon tetszik nekem, több olyan receptet is tartalmaz, melyet ki fogok próbálni egyszer.
A szerző kávés panna cotta-ján kicsit változtattam. Tulajdonképpen az én jól bevált kávés receptemet használtam, a fehér csoki és a gyümölcsmártás viszont változatlan formában készült el.
Hozzávalók:
– 400 ml tejszín
– 200 ml 3,5 százalékos zsírtartalmú tej
– 3 evőkanál instant kávé
– 3 evőkanál cukor- vagy 45 gramm cukor
– 15 gramm lapzselatin
– 160 gramm fehér csokoládé
Erdei gyümölcsös öntet:
– 200 gramm fagyasztott erdei gyümölcs
– 3 evőkanál porcukor
– fél zöldcitrom leve és reszelt héja
– 50 ml víz
Elkészítés:
A lapzselatint vízbe áztatjuk néhány percig.
A tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, majd belekeverjük a kávét.
Ezután lecsöpögtetjük a zselatint és alaposan elkeverjük a kávés tejszínben.
Megvárjuk míg langyos lesz. A formákat bevizezzük és beletöltjük a panna cotta-t.
A vizezés azt a célt szolgálja, hogy könnyebb legyen kivenni a formából.
Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A gyümölcsös öntet elkészítése:
Ez előre is elkészülhet akár napokkal is.
Az 50 ml vizet a porcukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket és a zöldcitrom levét. Megszórhatjuk fahéjjal. Pár percig hagyjuk lassú tűzön, majd készen is van. Egy zárható befőttes üvegben napokig tárolhatjuk a hűtőben.
Tálalás előtt vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit.
Legvégül egy tányérra helyezzük a panna cotta-t, a tetejére teszünk a csokiból és mellé öntjük a gyümölcsös mártást.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: