Ez egy hideg előétel. Jó néhány nappal előre is elkészíthető, ezért praktikus ünnepi vagy vendégváró fogás.
A terrine az egy olyan étel, ami négyszögletes formában készül és mindig a hűtőből kerül az asztalra.
Hozzávalók egy nagyobb formához:
– 500 gramm fehér húsú hal vagy lazac, de akkor nem lesz szép fehér a terrine, hanem rózsaszín
– 150 ml tejszín
– 150 ml tejföl
– párolt póréhagyma levelek
– 4 szelet füstölt pisztráng- nagyobb üzletekben kapható
– 4 db főtt, hámozott, kockákra vágott cékla
– 1 db párolt póréhagyma
A halat kiszálkázzuk, ha kell és a tejföllel és a tejszínnel összepürésítjük. Sózzuk ízlés szerint.
Egy fóliával kibéleljük a terrine formát, majd ráfektetjük a párolt póréhagyma leveleket.
A tejfölös halas krémet elfelezzük és az egyik részét a formába tesszük.
Ezután belerakjuk a felkockázott céklát, majd a halat. Legvégül a krém másik felét.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük vízfürdőre. Egy tepsibe vizet öntünk, amibe beleállítjuk a formánkat.
70 percig hagyjuk a sütőben, majd kihűtjük és felszeletelve, hidegen tálaljuk.
Már készítettünk többször terrine-t, mert mint írtam tökéletes vendégek fogadására. Látványosak is és ízletesek. Lazacos- spenótos terrine, ez egy francia recept. Itt olvasható. A joghurtos- füstölt pisztrángos recept, pedig ezen a linken érhető el.