Aszalt szilvás, mazsolás, kávés torta

Ezt a receptet Csíki Sándor blogján találtam a Food & Wine blogon. Bevallom őszintén néhány helyen változtattam a recepten. A  cukorból vettem le egy kicsit és mandula helyett mogyorót használtam. Ezen kívül a mazsola, melyet használtam napokig vodkában ázott, emiatt nem kávélikőrt tettem a torta tésztájába, hanem kávét.  Így is nagyon finom volt. A torta eredetileg Nigella Lawson receptje, gondolom őt nem kell bemutatni. Nem is írnék róla most semmit. Ez a torta jó és finom, Nigella-nak inkább a desszertjeit szeretem. Én Szilveszter éjszakájára sütöttem ezt a tortát. Sokan voltunk, mégis elég volt ez a mennyiség, mert tömény, elegendő belőle egy vékonyka szelet.

Szükségünk lesz egy 20 cm-es átmérőjű tortaformára. Ha picit nagyobb az sem gond, legfeljebb alacsonyabb lesz.

Hozzávalók:

– 350 gramm aszalt szilva apróra vágva

– 375 gramm mazsola, mely előzőleg vodkában vagy rumban ázott néhány napot, (nálam vodkában)

– 130 gramm nádcukor

– 175 gramm szobahőmérsékletű vaj

– 175 ml méz

– 120 ml kávé- hosszúra főztem, nem több erős kávét öntöttem hozzá

– 2 evőkanál kakaópor

– 3 tojás felverve

– 2 narancs reszelt héja és leve

– 75 gramm darált mogyoró

– 150 gramm liszt

– fél teáskanál szódabikarbóna

– fél teáskanál sütőpor

– fűszerek: ezekből tettem jócskán. Megszórtam fahéjjal, ánizzsal, őrölt szegfűszeggel és reszeltem bele gyömbért is.

A torta bárhogyan díszíthető. Én csokoládét öntöttem rá és megszórtam színes cukorkákkal. Egyszerűen porcukorral is el tudom képzelni.

Elkészítés:

A mézet, a vajat, az aszalt szilvát, a mazsolákat, a narancs héját és levét, a fűszereket, a kakaót és a kávét egy lábosban felmelegítjük és néhány percig alacsony lángon főzzük.

Ezután langyosra hűtjük, közben a lisztet a mogyorót, a szódabikarbónát és a sütőport jól összekeverjük.

A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a langyos, gyümölcsös folyadékunkhoz. Utoljára belekeverjük egy fakanállal a lisztes keveréket is.

Egy tortaformába tesszük, melyet előzőleg kibéleltünk sütőpapírral.

150 fokon sütjük körülbelül 80 percig. A teteje megszilárdul, de a belseje lágyabb marad. Érdemes tűpróbát tenni.

Bárhogyan díszíthetjük, alkalomhoz illően.

Tovább a blogra »