Mostarda cremonese – Mustáros gyümölcs

Ez az étel Cremona városából származik, mely Észak- Itáliában található, Lombardia tartományban. Ünnepi étel, főként Karácsonykor kerül az asztalra húsok vagy sajtok mellé. Szerintem magában is kitűnő.

Cremona nem csak a mostarda-ról híres, hanem a torrone- ról is, mely egy karácsonyi édesség. Állítólag az elsőt 1441-ben készítették el és Cremona harangtornyáról mintázták. A cremonai torony 112 méter, a város szimbóluma. Érdekes még, hogy minden évben rendeznek Torrone Ünnepet. 1988-ban elkészítették a 112 méteres torrone édességet is. (Forrás: Ízes Itália, Lombardia 2011. december)

Visszatérve a mostarda-ra a gyümölcsöket természetesen lehet variálni. Sokféle recept található ezen a címen az interneten. Lehet beletenni narancsot, ananászt, cseresznyét is, tényleg bármilyen gyümölcsöt, ízlés kérdése.

Hozzávalók:

– 400 gramm körte

– 400 gramm birsalma

– 200 gramm füge

– 1 kisebb fürt szőlő

– 500 ml víz

– 200 ml fehér balzsamecet

– 400 gramm cukor

– 1-2 evőkanál mustárpor (Lehet kapni a boltban. Ha mégsem sikerül beszerezni, akkor mustármagot darálunk le.)

Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk. A körtét és a birsalmát természetesen kimagozzuk.

A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Először a birsalmát adjuk hozzá és 15 percig főzzük. Ezután következik a körte, melyet szintén 15 percig főzünk a birsalmával együtt. Utoljára hozzáadjuk a fügét és a szőlőszemeket. Megint 15 percig főzzük, most már minden gyümölcs együtt van.

Ezután félrehúzzuk a tűzről, a gyümölcsöket kivesszük a szirupból és lecsöpögtetjük.

Egy edényben felforraljuk a balzsamecetet a mustárporral. Végül összekeverjük a balzsamecetes mustárt a sziruppal és beletesszük a gyümölcsöket.

Egy nagyobb üvegtálba rakjuk és lehűtjük. Ez az étel előre elkészíthető, jót tesz neki néhány nap állás. Nekünk nagyon ízlett. A karácsonyi ételek része volt, de Szilveszterre újabb adag készült belőle.

 
Cremona tornya, Lombardia. Forrás: internet

Tovább a blogra »