Ez az étel Cremona városából származik, mely Észak- Itáliában található, Lombardia tartományban. Ünnepi étel, főként Karácsonykor kerül az asztalra húsok vagy sajtok mellé. Szerintem magában is kitűnő.
Cremona nem csak a mostarda-ról híres, hanem a torrone- ról is, mely egy karácsonyi édesség. Állítólag az elsőt 1441-ben készítették el és Cremona harangtornyáról mintázták. A cremonai torony 112 méter, a város szimbóluma. Érdekes még, hogy minden évben rendeznek Torrone Ünnepet. 1988-ban elkészítették a 112 méteres torrone édességet is. (Forrás: Ízes Itália, Lombardia 2011. december)
Visszatérve a mostarda-ra a gyümölcsöket természetesen lehet variálni. Sokféle recept található ezen a címen az interneten. Lehet beletenni narancsot, ananászt, cseresznyét is, tényleg bármilyen gyümölcsöt, ízlés kérdése.
Hozzávalók:
– 400 gramm körte
– 400 gramm birsalma
– 200 gramm füge
– 1 kisebb fürt szőlő
– 500 ml víz
– 200 ml fehér balzsamecet
– 400 gramm cukor
– 1-2 evőkanál mustárpor (Lehet kapni a boltban. Ha mégsem sikerül beszerezni, akkor mustármagot darálunk le.)
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk. A körtét és a birsalmát természetesen kimagozzuk.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Először a birsalmát adjuk hozzá és 15 percig főzzük. Ezután következik a körte, melyet szintén 15 percig főzünk a birsalmával együtt. Utoljára hozzáadjuk a fügét és a szőlőszemeket. Megint 15 percig főzzük, most már minden gyümölcs együtt van.
Ezután félrehúzzuk a tűzről, a gyümölcsöket kivesszük a szirupból és lecsöpögtetjük.
Egy edényben felforraljuk a balzsamecetet a mustárporral. Végül összekeverjük a balzsamecetes mustárt a sziruppal és beletesszük a gyümölcsöket.
Egy nagyobb üvegtálba rakjuk és lehűtjük. Ez az étel előre elkészíthető, jót tesz neki néhány nap állás. Nekünk nagyon ízlett. A karácsonyi ételek része volt, de Szilveszterre újabb adag készült belőle.
Cremona tornya, Lombardia. Forrás: internet |