Azt gondoltam, hogy én soha nem fogok sütinyalókát készíteni, most mégis megtettem. Sütöttem a gyerek születésnapjára tortát és a közepéből ki kellett egy adagot kaparni, így keletkezett feleslegessé vált tészta. Nem hiszem, hogy sütnék piskótát azért, hogy morzsáira szedjem, de így maradék felhasználásnak kiváló ötlet. A mennyiség elég kevés, mert ugye eredetileg nem ez készült, hanem születésnapi torta. Ha gyermekzsúrra készítjük, akkor érdemes többszörözni a mennyiségeket. A könnyebb elkészíthetőség kedvéért lemértem a hozzávalókat.
A technikáról és az elkészítésről nagyon jó összefoglalót lehet olvasni a Cupp Cake Pop blogon. Azért én is leírom, ha nem is annyira részletesen, mint a megadott linken a blogszerzők.
Ezt a süteményt Bakerella találta ki, eredeti neve az édességnek: Cake pop.
Hozzávalók 8 darabhoz:
– 90 gramm sütemény lemorzsálva- én kakaós piskótát használtam
– 1,5 evőkanál Nutella- természetesen lehet házi mogyorókrém is
– 1 evőkanál 32 százalékos tejszín
– színes sütidekorációs cukorkák, gyöngyök
– csokoládé a bevonáshoz
– hurkapálcák, vagy nyárs pálcák
Elkészítés:
A morzsához hozzáadjuk a Nutellát és jól összegyúrjuk vele, majd az egy evőkanál sűrű tejszínt.
Figyeljünk az állagra ne legyen lágy, mert akkor nem fog a pálcán maradni.
Ezután a masszát a hűtőbe tesszük minimum 1 órára.
Utána pici nyalóka méretű golyókat formázunk belőle, majd megint a hűtőbe tesszük.
Közben felolvasztjuk a csokoládét vízgőz felett. Arra kell figyelni, hogy a víz a lábosban ne forrjon és a lábos alja, amiben a csokoládé van, ne érjen a vízhez. Érdemes kisebb méretű csokidarabokat használni és nagyjából egyformákat. Az egyik legjobb választás a csokilencse. Jó minőségű csokoládéval dolgozzunk különben nem fog sikerülni és csak bosszankodunk. Én 75 százalékos étcsokoládét szoktam használni. Tehát a csokit egy lábosba teszem, amit vízgőzre helyezek. Folyamatosan kavargatom, mikor kezd olvadni a csoki, akkor félrehúzom. Nem szabad túlmelegíteni a csokoládét. A másik, amire figyelnünk kell, hogy ne menjen vízgőz bele, ezért ha kezdők vagyunk, akkor használjunk olyan edényt, ami pont ráillik az alsó lábosra. Nem árt temperálni a csokit, amit a legegyszerűbben úgy tehetünk meg, hogy csak a csoki háromnegyedét tesszük a vízgőz fölé és gyorsan félrehúzzuk mikor felolvadt, nem baj, ha nem az egész mennyiség, mert miután levettük a tűzről tovább kavarhatjuk és el fog olvadni az egész. Ezután a félretett csokit hozzátesszük és kavargatjuk, ezzel hűtjük le a csokit.
Amikor a csokoládéolvasztással elkészültünk, akkor a pálcika végét belemártjuk és beleszúrjuk a sütibe, de vigyázzunk ne túlságosan mélyre. Egy tányérra rakjuk a felszúrt sütiket és megint a hűtőbe tesszük. Most nem szükséges egy órára, elegendő körülbelül fél óra is.
Amikor letelt a fél óra, akkor jöhet a mártogatás. Amikor belemártottuk a csokiba azonnal díszítjük, mert amikor kezd kötni a csokoládé már nem tudjuk díszíteni. Ha van hungarocell darabunk, akkor abba szúrjuk a kész sütinyalókákat. Ha nincsen akkor beleállítjuk egy bögrébe. Amikor készen vagyunk megint hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed a csokiréteg rajta.
Fehércsokoládéba is lehet mártani, csak kicsit nehezebb dolgozni vele, mint az étcsokoládéval.
Én tegnap készítettem először és kettőt elrontottam, mert leugrottak a pálcáról. Figyeljünk oda, hogy a felszúrás után elég időt maradjanak a hűtőbe, ne mozogjanak. Ha úgy érzékeljük, hogy nem áll stabilan a pálcán, akkor inkább tegyük vissza a hűtőbe.
A gyerekek nagyon szerették, hatalmas sikert arattam ezekkel a pálcikás sütigolyókkal. Ha nem fogy el a születésnapi torta, akkor a maradékból megint készítek.
Csak a Puffin blog szerzője összegyűjtött néhány linket magyar oldalakról, ahol még olvashattok más recepteket is. A link itt megnyitható.
nagyon jól néznek ki ezek a nyalókák. én is épp nagyban csokizom, olyan jó lenne megnyerni ezt a hondát… http://fon.gs/nyerocsoki