Sok blogot olvasok szívesen, ezek közül az egyik kedvencem a Tarka Bárka. Nagyon sok halas recept található rajta és külön kitérnek a szerzők a gyerekek hal fogyasztására is. Én is igyekszem a gyerekeknek minél többször halat adni, szerencsére nagyon szeretik. Az alábbi recept is különösen alkalmas gyerekeknek, hiszen nem szálkás és nagyon ízletes, uzsonnára kitűnő választás. Tehát ez a recept a Tarka Bárkán olvasható itt.
Ez egy észak spanyol étel, empanadillas gallegas. Sokféle változatban és formában készítik. Szokták olajban is sütni, de nekem is a sütőben sütött változat a szimpatikusabb.
Nekem maradt a végén a tésztából. Lefagyasztható és a hűtőben is eláll néhány napot, én azonban a maradékból sajtos rudakat sütöttem.
Hozzávalók a tésztához:
– 500 gramm liszt
– 20 gramm só
– 5 tojás sárgája
– 200 gramm vaj
– 125 ml hideg víz
A töltelékhez:
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 paprika
– 2 keményre főtt tojás
– 200 gramm paradicsomszósz
– 120 gramm tonhal konzerv
– só, bors
A lisztet elkeverjük a sóval, majd a vajat belemorzsoljuk úgy, hogy morzsás állagot kapjunk.
A tojás sárgákat összekeverjük a hideg vízzel. Apránként hozzáadjuk a liszthez és tésztát gyúrunk belőle.
Körülbelül 5 percig dagasztjuk. Mikor készen van, akkor 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészíthetjük a tölteléket.
A vöröshagymát és a fokhagymát a paprikával olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd pár percig kis lángon főzzük. A legvégén belekeverjük a tonhalat és a keményre főzött feldarabolt tojást. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük kihűlni.
A tészta felét egy lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és karikákat szaggatunk belőle. Egy teáskanállal teszünk a kör közepébe, majd félbehajtjuk és egy villával lezárjuk. Ne tegyünk sok tölteléket, mert akkor nem tudjuk összezárni. Egy sütőpapírra sorakoztatjuk a batyukat és a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokon sütjük körülbelül fél óráig. Érdemes azért figyelni. Mikor szép lesz a színük, akkor vannak készen.
Hidegen és melegen is nagyon finom.