Kávé és Csokoládé

Fűszeres birsalmás pite

Gondolom feltűnt nektek, hogy nagyon sok a blogomon a desszert és sokkal kevesebb a főétel és a leves. Tulajdonképpen ez annak köszönhető, hogy olyan családban élek, ahol mindenki szeret főzni és sütni. Általában a feladatokat leosztjuk és én szoktam kapni a desszert frontot.

Igazi őszi desszert ez a birsalmás pite. Én már kétszer készítettem mostanában, mert nagy sikere volt. A receptet nem én találtam ki, hanem az Évszakok konyhája című kötetből kölcsönöztem, bár egy kicsit változtattam az elkészítési módon, a mennyiségeken azonban nem. Ezt a könyvet egyébként nagyon szeretem, már sok receptet kipróbáltam belőle. Érdemes időnként levenni a polcról és átlapozni.  

Hozzávalók:

– 6 dl száraz vörösbor
– 1, 2 kg birsalma meghámozva, kimagozva és vékonyra szeletelve
– 6 dkg cukor
– 2 fahéjrúd
– 8- 10 db szegfűszeg
– 3 citromhéjcsík

A tészta hozzávalói:

– 18 dkg cukor
– 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
– 3 tojás sárgája
– 37 dkg liszt
– egy csipet só

– 2 dl tejszín



Elkészítés:

A vörösbort felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, majd belerakjuk a birsalmát. Körülbelül 1 óráig főzzük alacsony lángon, fedő nélkül. Közben ellenőrizhetjük, hogy megpuhultak- e már. Ne főzzük szét!

Amikor ezzel készen vagyunk egy szitára rakjuk a birsalmákat és lecsöpögtetjük. Ezután egy papírtörlőre tesszük a gyümölcsöket, közben pedig eltávolítjuk a szegfűszeget és a citromhéjakat.

A fűszeres bort egy serpenyőbe rakjuk és magas hőfokon addig forraljuk, míg körülbelül 1 dl sűrű szirup nem lesz belőle. Nem szabad magára hagyni, mert ha serpenyőben redukáljuk, akkor hamar készen van.

Elkészítjük a tésztát is.
A vajat és a cukrot egy mixerrel világosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezután ráöntjük a lisztet és tésztát gyúrunk belőle. Egy fóliába csomagoljuk és fél óráig a hűtőben pihentetjük.

Amikor letelt a fél óra, akkor kettéválasztjuk a tésztát. A másik felét visszarakjuk a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Egy tortaformát kivajazunk és a tészta felét az aljába nyomkodjuk. Én kinyújtottam egy lisztezett deszkán és úgy raktam a formába, de nyugodtan lehet darabonként is, nincs jelentősége.

Ezután ráhelyezzük a birsalma darabokat. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, majd a töltelékre rakjuk. Én már kétszer készítettem el ezt a süteményt és az első alkalommal sikerült kinyújtani és ráhelyezni, a második alkalommal azonban nehezebben tudtam a tésztával dolgozni. Ha nehéz vele, mert ragacsosabb, akkor nyújtsuk ki és szaggassunk formákat belőle. A formákat pedig óvatosan a gyümölcsre pakoljuk, úgy, hogy a birsalma lehetőleg ne maradjon fedetlenül. A formák egy kicsit nyugodtan takarhatják egymást.

A sütőt 190 fokra melegítjük és körülbelül 40 percig sütjük a tésztát.

Tálaláskor a tejszínt felverjük egy nagyon kevés cukorral és a szirupból óvatosan hozzákeverünk 1-2 evőkanállal. Figyelem! Először verjük kemény habbá a tejszínt, csak azután adjuk hozzá a szirupot, semmiképpen ne korábban. A maradék szirupból csorgathatunk a tányérra és a süteményre is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dana says:

    En is szeretem a birsalmat. Bisztos finom volt!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!