Van egy kedvenc kekszem, amit sajnos nagyon ritkán lehet kapni, ezért megpróbáltam létrehozni házilag.
Szerintem a reggeli kávé mellé nagyon jó. Tömény csokoládés, kakaós, pont mint a boltokban kapható társa.
A recept a Csokoládé csodák című kötetben található, teljesen más összeállításban. Az eredeti receptben nincs mogyoró és kakaó sem, hanem mandulával van megszórva. A tésztájában is van darált mandula, azt azonban nem hagytam ki.
Hozzávalók:
– 10 dkg liszt
– 3 dkg kakaó
– 12 dkg darált mandula
– 10 dkg cukor
– 10 dkg mogyoró
– 1 tojás
– 18 dkg étcsokoládé
– 12 dkg vaj
– fél teáskanál szódabikarbóna
– vanília kivonat
– fél teáskanál forró víz
– csipetnyi só
A mogyorót 200 fokon megpirítom, majd ledörzsölöm a héját.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát átszitáljuk. Hozzákeverjük a darált mandulát és a pici sót.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a vaníliát és a forró vizet.
Egy mixerrel alacsony fokozaton belekeverjük a kakaós lisztet.
A mogyorókat félbevágjuk, a csokoládét feldaraboljuk és hozzákeverjük a keksz masszájához.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megkenjük vajjal. A masszából kör alakú kekszeket formázunk, majd megsütjük. Ha nagyobbak a kekszek, akkor 18- 20 percig sütjük. Amennyiben kisebbeket formáztunk 10 perc is elegendő ahhoz, hogy megsüljenek.
Tipp:
Ezt a keksz alapot tetszés szerint variálhatjuk. Kihagyhatjuk a kakaót, vagy tehetünk hozzá tejcsokit is. Az én verzióm egy tömény csokoládés, mogyorós keksz. Ha úgy döntünk, hogy kakaó nélkül sütjük, akkor 13 dkg lisztet használjunk.