Ezt a tortát mostanában sütöttem egy családi összejövetelre. Csak annyit szerettem volna, hogy a tésztájában és a krémjében is legyen dió. Lehet krém nélkül is tálalni porcukorral és sok tejszínhabbal. Általában ha más receptet használok, akkor le szoktam venni a cukor mennyiségéből, most nem vettem le, de jó volt így is. Én nyírfacukorral készítettem el a gyerekek miatt, de természetesen mindenki olyan cukrot használ, amilyet szeretne.
Hozzávalók:
– 25 dkg darált dió
– 20 dkg cukor (én nyírfacukrot használtam)
– 15 dkg kukorica keményítő (Maizena)
– 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
– fél vaníliarúd kikapart belseje
– 1 csomag sütőpor
– 4 tojás
Elkészítés:
A diót összekeverjük 5 dkg cukorral, a többit félretesszük. A vajat jól elkeverjük a maradék cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig alaposan megkeverjük. Akkor jó, mikor egynemű lesz a tészta.
Ezután beleszórjuk a diót is. A kukoricakeményítőhöz hozzáadjuk a sütőport és a vaníliát, majd rászitáljuk a diós keverékre.
Egy torta formát kikenünk vajjal és beleöntjük a masszát. A tetejét jól elegyengetjük. 180 fokon sütjük 40- 50 percet.
Tálaláskor szórjuk meg dióval és porcukorral.
Az eredeti recepthez nem tartozott krém, de én készítettem egyet hozzá.
Mascarponés, narancsos diókrém
Hozzávalók:
– 37, 5 dkg mascarpone
– 1 dl tejszín
– 10 dkg darált dió
– 1 narancs reszelt héja és leve
– cukor ízlés szerint (5- 10 dkg)
– fél vaníliarúd kikapart belseje
– esetleg egy kevés rum vagy konyak, de elhagyható
A hozzávalókat összekeverem és készen is van.
A tortát kettévágtam és megkentem ezzel a krémmel.
A receptet egy olasz receptgyűjtő oldalon találtam.
Nagyon örülök, hogy tetszik. A kisfiúnak pedig jobbulást, reméljük kinövi a betegséget.
Hű, csodás ez a torta. Imádjuk a diót és egyébként gluténérzékeny a kisfiam, úgyhogy ez a recept nekem főnyeremény, mindenképpen el fogom készíteni.