Kapros- ordás lepény

A napokban vásároltam ordát a piacon. Gyermekkoromban nagyon szerettem a kapros- túrós lepényt, a nagymamám gyakran sütött. Ezt a receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy lecsökkentettem a cukor mennyiségét a tésztában és a töltelékben is. Minden mást megtartottam az eredeti receptből. Ha nem tudunk ordához jutni, akkor nyugodtan elkészíthetjük túróval is.

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt

– 2, 5 dkg friss élesztő

– 3 dl tej

– 2 evőkanál cukor

– 4 evőkanál olaj

– 1 csipet só

A töltelékhez:

– 50 dkg orda vagy túró

– 10 dkg. cukor

– 1 csomag vaníliás cukor

– 3 tojás

– 1 nagy csokor friss kapor

– 1 felvert tojás a tetejére

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk bele egy evőkanál cukrot. Megvárjuk míg felfut.

A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 evőkanál cukrot, az olajat, a sót, a maradék tejet és hólyagos tésztát gyúrunk. A mixer egyes fokozatával is megpróbálhatjuk.

A tésztát meleg helyen kelesztjük legalább 2 órát.

A töltelék:

Az ordát vagy a túrót szétnyomkodjuk egy villával. Belekeverjük a cukrot, és az apróra vágott friss kaprot.

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a túróhoz adjuk, a fehérjéket felverjük, majd azt is hozzákeverjük a masszához.

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és megkenjük vajjal. A tésztát kettéválasztjuk és egy lisztezett felületen kinyújtjuk. Az egyik tésztát a tepsibe helyezzük, majd rákenjük a túrós tölteléket. Ezután a másik tésztát a tetejére tesszük.

Egy tojást felverünk és bekenjük vele a tetejét.

180 fokon sütjük 40- 45 percet.

Legközelebb több töltelékkel fogom kipróbálni.

Forrás:

www.juciakonyhafonok.blogspot.com

Tovább a blogra »