Kávé és Csokoládé

Kapros- ordás lepény

A napokban vásároltam ordát a piacon. Gyermekkoromban nagyon szerettem a kapros- túrós lepényt, a nagymamám gyakran sütött. Ezt a receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy lecsökkentettem a cukor mennyiségét a tésztában és a töltelékben is. Minden mást megtartottam az eredeti receptből. Ha nem tudunk ordához jutni, akkor nyugodtan elkészíthetjük túróval is.

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt
– 2, 5 dkg friss élesztő
– 3 dl tej
– 2 evőkanál cukor
– 4 evőkanál olaj
– 1 csipet só

A töltelékhez:

– 50 dkg orda vagy túró
– 10 dkg. cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 3 tojás
– 1 nagy csokor friss kapor

– 1 felvert tojás a tetejére

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk bele egy evőkanál cukrot. Megvárjuk míg felfut.

A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 evőkanál cukrot, az olajat, a sót, a maradék tejet és hólyagos tésztát gyúrunk. A mixer egyes fokozatával is megpróbálhatjuk.

A tésztát meleg helyen kelesztjük legalább 2 órát.

A töltelék:

Az ordát vagy a túrót szétnyomkodjuk egy villával. Belekeverjük a cukrot, és az apróra vágott friss kaprot.

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a túróhoz adjuk, a fehérjéket felverjük, majd azt is hozzákeverjük a masszához.

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és megkenjük vajjal. A tésztát kettéválasztjuk és egy lisztezett felületen kinyújtjuk. Az egyik tésztát a tepsibe helyezzük, majd rákenjük a túrós tölteléket. Ezután a másik tésztát a tetejére tesszük.

Egy tojást felverünk és bekenjük vele a tetejét.

180 fokon sütjük 40- 45 percet.

Legközelebb több töltelékkel fogom kipróbálni.

Forrás:

www.juciakonyhafonok.blogspot.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kati says:

    Amikor a címét elolvastam, tudtam, hogy ez erdélyi recept:) És Juci csakis finomakat süt:) Nagyon guszta nálad is:)

  2. orsi says:

    de jól néz kiiiii. Mi imádjuk a tejet, és minden olyan dolgot ami tejtermékből készül. Sokszor veszünk UHT tejet is, mert nem a tartósítószer miatt áll el olyan sokáig http://minu.me/-igazitej

  3. :)<br />Ez jó. Azért nyitottam ki a &quot;megjegyzés&quot; rovatot, hogy jelezzem, milyen jó is ennek a receptnek az egyszerűsített változata, a kapros ordás palacsinta. S lám lecsapta már valaki. <br /><br />Viszont hadd jelezzem: az orda sósan is jó, sózott és érlelt ordát vettem Csíksomlyón legutóbb, s igen finomnak találta mindenki.

  4. Dana says:

    nekem is gyerekkori emlek…ez, meg az ordas palacsinta…finom !


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!