A napokban vásároltam ordát a piacon. Gyermekkoromban nagyon szerettem a kapros- túrós lepényt, a nagymamám gyakran sütött. Ezt a receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy lecsökkentettem a cukor mennyiségét a tésztában és a töltelékben is. Minden mást megtartottam az eredeti receptből. Ha nem tudunk ordához jutni, akkor nyugodtan elkészíthetjük túróval is.
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 2, 5 dkg friss élesztő
– 3 dl tej
– 2 evőkanál cukor
– 4 evőkanál olaj
– 1 csipet só
A töltelékhez:
– 50 dkg orda vagy túró
– 10 dkg. cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 3 tojás
– 1 nagy csokor friss kapor
– 1 felvert tojás a tetejére
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk bele egy evőkanál cukrot. Megvárjuk míg felfut.
A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 evőkanál cukrot, az olajat, a sót, a maradék tejet és hólyagos tésztát gyúrunk. A mixer egyes fokozatával is megpróbálhatjuk.
A tésztát meleg helyen kelesztjük legalább 2 órát.
A töltelék:
Az ordát vagy a túrót szétnyomkodjuk egy villával. Belekeverjük a cukrot, és az apróra vágott friss kaprot.
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a túróhoz adjuk, a fehérjéket felverjük, majd azt is hozzákeverjük a masszához.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és megkenjük vajjal. A tésztát kettéválasztjuk és egy lisztezett felületen kinyújtjuk. Az egyik tésztát a tepsibe helyezzük, majd rákenjük a túrós tölteléket. Ezután a másik tésztát a tetejére tesszük.
Egy tojást felverünk és bekenjük vele a tetejét.
180 fokon sütjük 40- 45 percet.
Legközelebb több töltelékkel fogom kipróbálni.
Forrás:
www.juciakonyhafonok.blogspot.com
Amikor a címét elolvastam, tudtam, hogy ez erdélyi recept:) És Juci csakis finomakat süt:) Nagyon guszta nálad is:)
de jól néz kiiiii. Mi imádjuk a tejet, és minden olyan dolgot ami tejtermékből készül. Sokszor veszünk UHT tejet is, mert nem a tartósítószer miatt áll el olyan sokáig http://minu.me/-igazitej
:)<br />Ez jó. Azért nyitottam ki a "megjegyzés" rovatot, hogy jelezzem, milyen jó is ennek a receptnek az egyszerűsített változata, a kapros ordás palacsinta. S lám lecsapta már valaki. <br /><br />Viszont hadd jelezzem: az orda sósan is jó, sózott és érlelt ordát vettem Csíksomlyón legutóbb, s igen finomnak találta mindenki.
nekem is gyerekkori emlek…ez, meg az ordas palacsinta…finom !