A napokban kellett készítenem egy desszertet, amelyet cukorbetegek is megehetnek. Az alapja keksz, és arra kerül rá az epres túrókrém. Ha gluténmentes kekszet választunk, akkor a desszertet lisztérzékenyek is megehetik.
Hozzávalók:
– 200 gramm cukormentes keksz darálva
– 100 gramm olvasztott vaj
A töltelék:
– 100 gramm eper
– 2 tojás
– 350 gramm sovány tehéntúró
– 225 gramm natúr krémsajt
– 150 gramm csökkentett zsírtartalmú tejföl
– fél vaníliarúd kikapart belseje
– édesítőszer ízlés szerint, én sztéviát használtam
– 1 citrom leve
– diétás eperlekvár a tetejére
Elkészítés:
A kekszet ledarálom és összekeverem az olvasztott vajjal. Ezután egy tortaforma aljába nyomkodom egyenletesen.
A túrót, a krémsajtot, a tejfölt és az epret egy botmixerrel összetöröm. Hozzákeverem a vaníliát.
A tojásokat hozzáadom egyenként. A végén belecsepegtettem az édesítőszert és a citromlevet. Én az édesítőszert találomra tettem bele, közben többször megkóstoltam.
Ezután a keksz alapra tettem a tölteléket és rákentem a lekvárt. Ez nem annyira könnyű művelet. Nem lehet egyszerűen csak rákenni. Ha szeretnénk mégis szépen egyenletesen felvinni, akkor azt javaslom, hogy tegyük a sütőbe a tortát és mikor megkötött a túrókrém, akkor vigyük fel rá a lekvárt és tegyük vissza még sülni.
200 fokon sütjük 10 percig, majd 150 fokon további 45 percig.
Tálaláskor friss eperrel díszíthetjük.
Érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni.
Béres Alexandra könyvéből inspirálódtam, az Ízek a paradicsomból című kötetből, de nagyon átalakítottam. Ennek ellenére gondoltam megemlítem.
Sajnos nem tudok fotózni és mostanában magamra vagyok utalva, de ígérem jövök még szép képekkel is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: