Már régóta készültem ezt a süteményt megsütni. Nagyon tetszett nekem, hogy rengeteg csokoládé kell hozzá. Összesen 400 gramm keserű csokoládé került felhasználásra. A végeredmény egy tömény, csokoládés desszert. Ennek ellenére nehéz mértéket tartani belőle. A tésztája egy brownies. Ezt követi egy puffasztott rizzsel kevert karamella réteg. A tetején pedig tejszínnel kevert csokoládé van.
Hozzávalók a tésztához:
– 10 dkg 75 százalékos csokoládé
– 12,5 dkg vaj
– 10 dkg liszt
– 15 dkg cukor
– 2 tojás
– 1 evőkanál kakaó
A karamellához:
– 44 dkg cukor
– 1,25 dl víz
– 1,25 dl tejszín
– 5 dkg vaj
– 6 dkg puffasztott rizs
A ganache, azaz a párizsi krémhez:
– 30 dkg 75 százalékos csokoládé
– 1,25 dl tejszín
Elkészítés:
A brownies:
A darabokra vágott csokoládét és a vajat egy edényben gőzfürdőn felolvasztjuk. Fakanállal addig keverjük, míg sima, egyenletes lesz.
Megvárjuk míg kihűl és hozzákeverjük a cukrot és a 2 tojást, de egyesével.
Ezután hozzáadjuk a lisztet és a kakaót. Én a mixer egyes fokozatán kevertem egyenletessé.
Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk és kikenjük vajjal. Beletesszük a masszát és 180 fokon körülbelül fél óráig sütjük. Érdemes figyelni és tűpróbát végezni.
A karamellás réteg:
A cukorra ráöntjük a vizet és közepes lángon főzni kezdjük. Először elolvad a cukor és szirup lesz belőle. Folytatjuk a folyamatot addig, míg egy szép színű, fényes karamellt kapunk. Nem kevergetjük közben, hanem időnként esetleg megfogjuk az edény fülét és megrázzuk.
Amikor kész a karamell lehúzzuk a tűzről és egy fakanállal belekeverjük a tejszínt óvatosan, majd a vajat is darabokban.
Ezután visszatesszük alacsony lángra és hozzáadjuk a puffasztott rizset is.
Közben a tészta kihűlt. Ráöntjük a meleg karamellt és elsimítjuk rajta.
A ganache krém:
A tejszínt és a csokoládét gőzfürdőn felolvasztjuk és jól megkeverjük. Még melegen azonnal a karamellás rétegre öntjük és egy kenőkéssel elegyengetjük.
Ezután a süteményt hűtőbe tesszük. Mikor megkötött a csokoládé krém a tetején, akkor szeletelhetjük is.
A tányérra tettünk még maracuja szirupot tejszínnel keverve. Persze ez elhagyható.
A receptet az egyik kedvenc olasz gasztroblogon találtam: Fiordifrolla.it
Kedves Bea! Szerintem nem túl édes, de ha gondolod nyugodtan vegyél le a cukorból. Én is gyakran sütök úgy édességeket, hogy kevesebb cukrot teszek bele, mint az előírt. A karamellt jól lehetett szeletelni, nem volt kemény. A csokoládét nehéz, amíg meg nem köt, mert krémes, de amint megkötött már jól szeletelhető.
Nagyon finomnak tűnik! 2 kérdés:<br />1. Nem túl édes? 15 dk cukor 10 dk liszthez nem sok?<br />2. Mennyire nehéz szeletelni a karamell miatt?<br />Köszi a receptet!