Kávé és Csokoládé

Brownies puffasztott rizses karamellel és csokoládé réteggel

Már régóta készültem ezt a süteményt megsütni. Nagyon tetszett nekem, hogy rengeteg csokoládé kell hozzá. Összesen 400 gramm keserű csokoládé került felhasználásra. A végeredmény egy tömény, csokoládés desszert. Ennek ellenére nehéz mértéket tartani belőle. A tésztája egy brownies. Ezt követi egy puffasztott rizzsel kevert karamella réteg. A tetején pedig tejszínnel kevert csokoládé van.

Hozzávalók a tésztához:

– 10 dkg 75 százalékos csokoládé
– 12,5 dkg vaj
– 10 dkg liszt
– 15 dkg cukor
– 2 tojás
– 1 evőkanál kakaó

A karamellához:

– 44 dkg cukor
– 1,25 dl víz
– 1,25 dl tejszín
– 5 dkg vaj
– 6 dkg puffasztott rizs

A ganache, azaz a párizsi krémhez:

– 30 dkg 75 százalékos csokoládé
– 1,25 dl tejszín

Elkészítés:

A brownies:

A darabokra vágott csokoládét és a vajat egy edényben gőzfürdőn felolvasztjuk. Fakanállal addig keverjük, míg sima, egyenletes lesz.

Megvárjuk míg kihűl és hozzákeverjük a cukrot és a 2 tojást, de egyesével.

Ezután hozzáadjuk a lisztet és a kakaót. Én a mixer egyes fokozatán kevertem egyenletessé.

Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk és kikenjük vajjal. Beletesszük a masszát és 180 fokon körülbelül fél óráig sütjük. Érdemes figyelni és tűpróbát végezni.

A karamellás réteg:

A cukorra ráöntjük a vizet és közepes lángon főzni kezdjük. Először elolvad a cukor és szirup lesz belőle. Folytatjuk a folyamatot addig, míg egy szép színű, fényes karamellt kapunk. Nem kevergetjük közben, hanem időnként esetleg megfogjuk az edény fülét és megrázzuk.

Amikor kész a karamell lehúzzuk a tűzről és egy fakanállal belekeverjük a tejszínt óvatosan, majd a vajat is darabokban.

Ezután visszatesszük alacsony lángra és hozzáadjuk a puffasztott rizset is.

Közben a tészta kihűlt. Ráöntjük a meleg karamellt és elsimítjuk rajta.

A ganache krém:

A tejszínt és a csokoládét gőzfürdőn felolvasztjuk és jól megkeverjük. Még melegen azonnal a karamellás rétegre öntjük és egy kenőkéssel elegyengetjük.

Ezután a süteményt hűtőbe tesszük. Mikor megkötött a csokoládé krém a tetején, akkor szeletelhetjük is.

A tányérra tettünk még maracuja szirupot tejszínnel keverve. Persze ez elhagyható.

A receptet az egyik kedvenc olasz gasztroblogon találtam: Fiordifrolla.it

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Bea! Szerintem nem túl édes, de ha gondolod nyugodtan vegyél le a cukorból. Én is gyakran sütök úgy édességeket, hogy kevesebb cukrot teszek bele, mint az előírt. A karamellt jól lehetett szeletelni, nem volt kemény. A csokoládét nehéz, amíg meg nem köt, mert krémes, de amint megkötött már jól szeletelhető.

  2. Bea says:

    Nagyon finomnak tűnik! 2 kérdés:<br />1. Nem túl édes? 15 dk cukor 10 dk liszthez nem sok?<br />2. Mennyire nehéz szeletelni a karamell miatt?<br />Köszi a receptet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!