Almás- diós szelet

Többször emlegettem azt a bizonyos főzőkönyvet, melyet a gyermekeim dédnagymamája írogatott az évek során. A könyv már szétesőben, a lapok sárgák és foltosak, persze ennek ellenére állandóan főzünk és sütünk belőle ma is. A hétvégén kiválasztottam egy almás- diós süteményt. A legjobban az tetszett benne, hogy a tésztájába méz is kerül és az alma dióval van keverve.

A múlt héten Németországból érkeztek hozzánk vendégek, valójában nekik készítettem el ezt a süteményt.

Még van néhány belőle, mert készült zserbó is és panna cotta is. Ez utóbbi még mindig töretlen népszerűségnek örvend a családunkban. (A panna cotta és a zserbó receptet is megírom hamarosan).

Hozzávalók a sütemény tésztájához:

– 1 tojás

– 3 dkg vaj

– 3 evőkanál méz

– 3 evőkanál tej

– 10 dkg cukor

– 45 dkg liszt

– 1 kávés kanál sütőpor

Az almás- diós töltelékhez:

– 1 kg alma

– 25 dkg darált dió

– 1 csomag vaníliás cukor- lehetőleg Bourbon vaníliás cukor

– ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot

– sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A tojást, a vajjal, cukorral, mézzel és a tejjel egy lábosban vízgőzön állandóan kevergetve 10 percig melegítjük.

Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát két részre osztjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk egy lisztezett felületen.

Egy tepsi hátoldalát megkenünk vajjal. A lapokat 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Még melegen megkenjük lekvárral.

A töltelék elkészítése:

Az almát lereszeljük és egy kevés vízzel megpároljuk. Én tettem hozzá fahéjat és juharszirupot is, bár nem kötelező. Hozzákeverjük a darált diót és a cukrot. Néhány perc alatt készen is van.

A lekvárral megkent lapra rávisszük a tölteléket, lehetőleg még melegen, majd rátesszük a tetejét is.

A tetejét is megkenhetjük lekvárral, akkor értelemszerűen a lekváros felület kerül a töltelékre.

Egy konyharuhával letakarjuk és néhány órát állni hagyjuk. A tészta puha és omlós lesz.

Tálaláskor porcukrot szórtam rá.

Tovább a blogra »