A Tarka Bárka blog írói meghirdették az újabb fordulót, melynek témája természetesen a hal. Bármilyen ételt el lehet készíteni azzal a feltétellel, hogy a hal, melyet feldolgozunk magyarországi vízben is éljen. A játékleírás itt található. Én most kicsit eltérek a játékszabálytól, mert két halat használtunk a recepthez.
Az egyik a süllő. A süllő megtalálható Magyarország folyó- és állóvizeiben. Ha horgászni járunk és szerencsénk van, akkor süllőt foghatunk jó eséllyel. 🙂
A süllő latin neve Sander lucioperca. Közép- és Kelet- Európában él. Fehér húsú szálkamentes hal.
A süllő nagyon értékes halfajta. Azt érdemes még róla tudni, hogy a süllő ugyanaz a hal, mint a fogas. 1,5 kiló alatt süllőnek, felette fogasnak nevezzük. A nevét onnan kapta, hogy négy darab foga van, 2 felül és 2 lent.
A süllő bárhogyan elkészíthető, ízletes és nagyon alacsony a zsírtartalma.
A saláta másik hozzávalójáról a lazacról most nem írnék semmit. A receptből tulajdonképpen ki is hagyható.
Spárgás halsaláta
Hozzávalók:
– A halat feldaraboljuk és annyi vízben, amennyi ellepi megfőzzük mérsékelt tűzön körülbelül 10 percig. A vizet ízesítjük sóval, citromlével, babérlevéllel, hagymával és fehérborral. A halat leszűrjük és félretesszük.
– A fürjtojásokat keményre főzzük. Ha nem tudunk beszerezni fürjtojást, akkor nem baj, viszont nagyon egészséges, érdemes néha azt is enni. Nagyobb boltokban sokszor kapható. Ha nem azt használunk, akkor 2 tojást főzzünk meg. Leszedjük a héját és negyedekre vágjuk.
– A spárgát egyszerűen megfőzzük sós vízben. Mi feldaraboltuk előtte. Amikor készen van citromlével és
olívaolajjal összekeverjük. Ha sótlan még tehetünk rá sót.
– A retket felszeleteljük, a paradicsomot pedig szintén felvágjuk.
– Mindent összekeverünk. Végül a halat is hozzátesszük. Hidegen tálaljuk.
Szerintem nagyon finom, ünnepen vagy a vendégeinknek is elkészíthetjük. A legnagyobb előnye az, hogy előre is elkészíthető.