Kávé és Csokoládé

Vigyázz, kész, főzz! 48. forduló- Spárgás halsaláta

A Tarka Bárka blog írói meghirdették az újabb fordulót, melynek témája természetesen a hal. Bármilyen ételt el lehet készíteni azzal a feltétellel, hogy a hal, melyet feldolgozunk magyarországi vízben is éljen. A játékleírás itt található. Én most kicsit eltérek a játékszabálytól, mert két halat használtunk a recepthez.

Az egyik a süllő. A süllő megtalálható Magyarország folyó- és állóvizeiben. Ha horgászni járunk és szerencsénk van, akkor süllőt foghatunk jó eséllyel. 🙂
A süllő latin neve Sander lucioperca. Közép- és Kelet- Európában él. Fehér húsú szálkamentes hal.
A süllő nagyon értékes halfajta. Azt érdemes még róla tudni, hogy a süllő ugyanaz a hal, mint a fogas. 1,5 kiló alatt süllőnek, felette fogasnak nevezzük. A nevét onnan kapta, hogy négy darab foga van, 2 felül és 2 lent.
A süllő bárhogyan elkészíthető, ízletes és nagyon alacsony a zsírtartalma. 

A saláta másik hozzávalójáról a lazacról most nem írnék semmit. A receptből tulajdonképpen ki is hagyható.

Spárgás halsaláta

Hozzávalók:

– 20 dkg süllő- ha csak süllőt használunk, akkor 40 dkg
– 20 dkg lazac
– 10 dkg spárga
– 1 csokor retek
– 2 db citrom
– 4 db fürjtojás
– 2 db paradicsom
– 1 db babérlevél
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 kisebb vöröshagyma
– 1 dl fehérbor
– só
Elkészítés: 


– A halat feldaraboljuk és annyi vízben, amennyi ellepi megfőzzük mérsékelt tűzön körülbelül 10 percig. A vizet ízesítjük sóval, citromlével, babérlevéllel, hagymával és fehérborral. A halat leszűrjük és félretesszük.

– A fürjtojásokat keményre főzzük. Ha nem tudunk beszerezni fürjtojást, akkor nem baj, viszont nagyon egészséges, érdemes néha azt is enni. Nagyobb boltokban sokszor kapható. Ha nem azt használunk, akkor 2 tojást főzzünk meg. Leszedjük a héját és negyedekre vágjuk.

– A spárgát egyszerűen megfőzzük sós vízben. Mi feldaraboltuk előtte. Amikor készen van citromlével és
 olívaolajjal összekeverjük. Ha sótlan még tehetünk rá sót.

– A retket felszeleteljük, a paradicsomot pedig szintén felvágjuk.

– Mindent összekeverünk. Végül a halat is hozzátesszük. Hidegen tálaljuk.

Szerintem nagyon finom, ünnepen vagy a vendégeinknek is elkészíthetjük. A legnagyobb előnye az, hogy előre is elkészíthető.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!