Az idén már másodszor sütöttem ezt a pogácsát. Az első alkalommal Húsvétra készítettem el, másodszor pedig ma délelőtt. A medvehagymát különösen szeretem, mert nagyon sok mindent készíthetünk belőle. Lehet pesto, leves, főzelék, pogácsa stb. Valójában csak fantázia kérdése. A jövő héten szeretnék készíteni medvehagymás tésztát olívaolajjal és parmezánnal.
Hozzávalók:
– 1 nagyobb csokor medvehagyma felvágva
– 3 dkg. élesztő
– 50 ml tej
– 1 teáskanál cukor
– 50 dkg. liszt
– 25 dkg. vaj
– 30 dkg. túró
– 2 tojás sárgája
– 2 dl tejföl
– 2 teáskanál só
– tökmag és reszelt sajt a tetejére
– 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
1. A medvehagymát megmossuk és a szárait letépkedjük. Ezután apróra felvágjuk.
2. Az élesztőt langyos tejbe tesszük és hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk míg felfut.
3. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat.
4. Hozzákeverjük a túrót, majd ráöntjük a felfutott élesztőt.
5. A maradék hozzávalókat is belekeverjük. A tejfölt, a tojássárgákat, a medvehagymát és a sót.
6. Én a mixer csavaros részével alaposan megkevertem a tésztát.
A pogácsa tésztája kelesztés előtt |
7. Meleg helyen kelesztjük egy ronggyal letakarva.
8. Mikor megkelt egy lisztezett felületen két ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk.
9. Egy tepsit kivajazunk és erre tesszük a pogácsákat.
10. Megkenjük a tetejüket a felvert tojással és szórunk rá reszelt sajtot és tökmagot.
11. Fél óráig pihentetjük, majd 180 fokon sütjük, míg a sajt szép piros nem lesz. Körülbelül 25 perc szükséges ehhez.
Húsvétra kaptam egy könyvet, a Délmagyarország és Délvilág szakácskönyvét. Ebben találtam ezt a receptet, mely Pál Gyulától származik.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: