Kávé és Csokoládé

Medvehagymás pogácsa

Az idén már másodszor sütöttem ezt a pogácsát. Az első alkalommal Húsvétra készítettem el, másodszor pedig ma délelőtt. A medvehagymát különösen szeretem, mert nagyon sok mindent készíthetünk belőle. Lehet pesto, leves, főzelék, pogácsa stb. Valójában csak fantázia kérdése. A jövő héten szeretnék készíteni medvehagymás tésztát olívaolajjal és parmezánnal.

Hozzávalók:

– 1 nagyobb csokor medvehagyma felvágva
– 3 dkg. élesztő
– 50 ml tej
– 1 teáskanál cukor
– 50 dkg. liszt
– 25 dkg. vaj
– 30 dkg. túró
– 2 tojás sárgája
– 2 dl tejföl
– 2 teáskanál só
– tökmag és reszelt sajt a tetejére
– 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

1. A medvehagymát megmossuk és a szárait letépkedjük. Ezután apróra felvágjuk.

2. Az élesztőt langyos tejbe tesszük és hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk míg felfut.

3. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat.

4. Hozzákeverjük a túrót, majd ráöntjük a felfutott élesztőt.

5. A maradék hozzávalókat is belekeverjük. A tejfölt, a tojássárgákat, a medvehagymát és a sót.

6. Én a mixer csavaros részével alaposan megkevertem a tésztát.

A pogácsa tésztája kelesztés előtt

7. Meleg helyen kelesztjük egy ronggyal letakarva.

8. Mikor megkelt egy lisztezett felületen két ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk.

9. Egy tepsit kivajazunk és erre tesszük a pogácsákat.

10. Megkenjük a tetejüket a felvert tojással és szórunk rá reszelt sajtot és tökmagot.

11. Fél óráig pihentetjük, majd 180 fokon sütjük, míg a sajt szép piros nem lesz. Körülbelül 25 perc szükséges ehhez.

Húsvétra kaptam egy könyvet, a Délmagyarország és Délvilág szakácskönyvét. Ebben találtam ezt a receptet, mely Pál Gyulától származik.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!