Medvehagymaleves

Nagyon szeretem a medvehagymát. Ilyenkor tavasszal többször is hozok a piacról. Szoktam készíteni levest, főzeléket és pogácsát. Ezúttal levest főztem. A többi a jövő hétre marad.

Itt ennél a receptnél a medvehagyma nagy részét félretesszük, mert a főzés által sokat veszít az ízéből, aromájából. Érdemes kipróbálni, nagyon jó szerintem.

Hozzávalók:

– 100 gramm medvehagyma

– 1 nagyobb fej vöröshagyma

– 1 liter alaplé (csirke- vagy zöldséglé) Ha nincsen alaplevünk, akkor vízzel öntsük fel. Természetesen alaplével finomabb.

– 200 ml tejszín

– citromlé

– 100 ml száraz fehérbor- elhagyható

– olívaolaj

– só, bors

Elkészítés:

A medvehagymát megtisztítjuk, letépkedjük a szárát és feldaraboljuk. Egy botmixerrel bő olívaolajjal összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

A hagymát feldaraboljuk és olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a medvehagymát, majd a bort.

Felöntjük vízzel vagy az alaplével és addig főzzük míg koncentráltabb lesz. (Csökken a folyadék és intenzívebb lesz az íze.)

Egy botmixerrel összetörjük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A végén hozzákeverjük a tejszínt is.

Forrón tálaljuk és hozzáadunk a félretett olívaolajos medvehagymából ízlés szerint.

A receptet egy német receptgyűjtő oldalon találtam.

Tovább a blogra »