Kávé és Csokoládé

Deák torta

Tavaly március 15.-re sütöttem Kossuth kiflit. Az idén is szerettem volna készíteni egy olyan süteményt, amely köthető valamiképpen, ha nem is a szabadságharchoz, de legalább a 19. századi Magyarországhoz. Deák Ferenc a szabadságharc utáni Bach korszak elleni passzív ellenállás vezéralakja volt. Később azonban úgy gondolta, hogy csak az udvarral való kiegyezés vezet eredményre. 1865-ben írta meg a híres húsvéti cikkét, mely elvezetett Magyarország és a Habsburg birodalom közti kiegyezéshez.

Az Ínyesmester szakácskönyvében ráakadtam egy deák tortára, mely 9 tojásfehérjét használ és a tészta közé lekvárt tesz. Mivel a szerző egy szóval sem említi Deák Ferencet, így arra jutottam, hogy nem ez a recept lesz a megfelelő, noha nagyon praktikus, mert jó tojásfehérje felhasználó. Emellett létezik egy másik Deák torta, amelybe kávékrémet kell tölteni, a tésztába pedig őrölt mandula kerül. Ennél a receptnél már megjelenik Deák Ferenc neve, így értelemszerűen ezt választottam.

A torta

Hozzávalók:

– 70 gramm liszt
– 70 gramm olvasztott vaj
– 70 gramm őrölt mandula
– 6 tojás ketté választva
– 120 gramm porcukor
– 10 gramm kekszmorzsa
– 1 citrom reszelt héja
– 150 gramm olvasztott csokoládé a tetejére
– 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

– A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verjük.

– A tojássárgákat kikeverjük a cukor másik felével.

– A két tojásos keveréket óvatosan összekeverjük.

– A liszthez hozzáadjuk a mandulát, a citromhéjat és a kekszmorzsát.

– A lisztet belekeverjük a tojásos masszába.

– Ezután hozzáöntjük az olvasztott vajat is.

– Egy tortaformát kivajazunk, beletöltjük a tésztát. 180 fokon sütjük körülbelül 40 percet.
Érdemes egy hosszú fém tűvel beleszúrni, hogy megnézzük tényleg készen van e.

– Amikor készen vagyunk hagyjuk kihűlni, majd rácsra tesszük és kettévágjuk. Vághatjuk 3 darabba is, de úgy azért nehezebb dolgunk lesz. Én közepes nagyságú szilikonos tortaformában sütöttem.

A kávékrém

 Hozzávalók:

– 3 tojás sárgája
– 2 evőkanál porcukor
– fél vaníliarúd kikapart belseje
– 1 evőkanál liszt
– 25 ml tej
– 50 ml erős kávé
– 100 gramm vaj

Elkészítés:

A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a tejet és a kávét. Érdemes erős, jó kávét főzni, hogy finom legyen a krém.

Vízgőz felett egy mixerrel keverjük míg be nem sűrűsödik. Ha elrontjuk és csomós lesz, akkor ne keseredjünk el, csak egy botmixerre lesz szükség és tudjuk javítani a hibát.

Mikor langyos a krém belekeverjük a vajat.

Már csak a glazúr van hátra. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy kanál olajat.
Vigyázzunk, hogy ne érje gőz a csokoládét. Én úgy szoktam ráönteni, hogy minél kevésbé kelljen hozzáérni, hagyom magától szétterülni.

Díszíteni sokféleképpen lehet. Tehetünk az oldalára kekszmorzsát vagy mandulát. Én egyszerűen csak megkentem a krémmel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!