Mindig olvasok valamit. Most éppen Gárdonyi Gézától a Láthatatlan embert. Valahogyan ez kimaradt korábban, és most került a kezembe a könyv, miközben a polcokat rendezgettem. A másik amit állandóan lapozgatok a különböző útikönyvek, még akkor is, ha éppen nem készülök sehova. 🙂 Gyűjtögetem is otthon őket, ki tudja talán szükség lesz még rájuk. Van egy régi szakácskönyv, meséltem már róla. Kézzel írott, megsárgult, sokszor forgatott könyv, ezt is gyakran lapozgatom. Ebből való ez a sütemény. A gyermekeim dédnagymamája, akié a könyv azt mesélte, hogy ezt a süteményt egy idős néni sütötte mindig, mikor hozzá érkeztek látogatóba. Diétázóknak nem ajánlom. 🙂 Sok cukor és vaj van benne, de nagyon finom. Előnye, hogy 2 tojásfehérjét fel tudunk pluszban használni hozzá. Nálunk állandóan sorakoznak a hűtőszekrényben a tojásfehérjés üvegek.
Hozzávalók:
– 200 gramm liszt
– 200 gramm vaj
– 150 gramm cukor
– 2 evőkanál kakaó
– 3 tojás sárgája
– 2 dl tej
– 1 kiskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
– lekvár a tetejére
A habhoz:
– 5 tojásfehérje
– 250 gramm cukor
– 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A tojássárgákat a vajjal és a cukorral jól kikeverem.
A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a kakaót, majd beleszórjuk a tojásos keverékbe.
Hozzáöntjük a tejet is. Mixerrel keverjük simára.
Egy közepes nagyságú tepsibe sütőpapírt teszünk és megkenjük vajjal.
A tésztát beletesszük, jól elsimítjuk és 180 fokon sütjük.
Körülbelül fél órát, de célszerű tűpróbával ellenőrizni.
Mikor megsült a tészta megkenjük lekvárral. Én sárgabaracklekvárt használtam, de lehet szerintem bármilyet tetszés szerint. Narancslekvárral is el tudom képzelni a süteményt.
A hab elkészítése:
5 tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd vízgőz felett főzzük, közben hozzáadjuk a 250 gramm cukrot és a citromlevet. Folyamatosan keverjük a mixerrel. Akkor van készen mikor a tojásfehérje krémes, selymes, egyenletes.
Rásimítjuk a lekvárral megkent tésztára és betesszük a sütőbe szárítani. Én légkeveréses sütőbe tettem 100 fokra. Ha nem tudjuk ezt beállítani, akkor tegyük be egyszerűen langyos sütőbe. Figyelni kell, mert nem szép ha megbarnul a teteje. Az már szerintem ízlés dolga, hogy szeretjük e ropogósan vagy sem. 250 gramm cukorral valószínű ropogós lesz. Ha csökkentjük a cukrot, akkor nem valószínű. (El lehet készíteni 200 gramm cukorral is, de akkor biztosan nem fog ropogni a tojáshab teteje.)
Én fél órát hagytam a sütőben.
Reszelt étcsokoládéval és eperrel díszítettük.
nagyon fincsi lehet !!