Gyakran előfordul, hogy a gyermekeim dédnagymamájának a kézzel írott receptes könyveit lapozgatom. Ő és az édesanyja, időnként a férje is másolt recepteket, nem tudom már pontosan honnan. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve napi használatban volt. Ezt a receptet is ebben a régi elsárgult könyvben találtam.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk.
Először a lisztbe belekevertem a sütőport és a cukrot.
Ezután belemorzsoltam a vajat. A végén pedig hozzáadtam a tojások sárgáját és a tejfölt.
Addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta, viszonylag hamar készen van.
A tölteléket is elkészítjük. A túrót szétnyomkodom egy villával.
Hozzáadom a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.)
A tojás sárgákat felverem, majd belekeverem a túróba. Ezután következik a krumpli.
Nagyon fontos, hogy alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne krumpli darabok.
Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.
Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal.
Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Ezután a második lapot is ráfektetjük.
Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.
170 fokon sütöttem, légkeverés nélkül 50 percet.
Ha kisebb családnak sütjük, akkor lehet felezni az adagot, de akkor kicsi tepsibe kell beletenni.